Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonsági erők Szanaában tüntetőket öltek meg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 13. 19:16

A jemeni biztonsági erők 19 tüntetőt öltek meg 24 óra alatt a nagyvárosokban éjjel-nappal zajló tiltakozó akciók közben – közölték május 12-én, csütörtökön helyi egészségügyi források. A tiltakozók Ali Abdalláh Száleh államfő távozását követelik. Szanaában, a fővárosban a kormány székhelyénél volt egy nagy összecsapás. A biztonságiak azt állították, hogy a tüntetők megpróbálták rohammal elfoglalni az állami rádió és a kormány székhelyét, ezért lőtték őket.

A szemtanúk beszámolói szerint katonák és a rendszer civil támogatói nyitottak tüzet a tüntetők ezreire, akik elhagyták korábbi megmozdulásaik színhelyét – a Változás terét, ahol február 21-e óta tüntettek -, és a kormánypalotához vonultak. A menetben haladókat 200 méterre az épülettől érték a lövések, nem messze az állami rádió székházától.

A tüntetők azt skandálták, hogy az elnöki palota ellen akarnak vonulni. Az épület a kormányhivatal szomszédságában van. Szemtanúk szerint a tüntetők elleni hatósági támadásban rejtekhelyen lévő orvlövészek is részt vettek.

A SABA hivatalos hírügynökség által nyilvánosságra hozott belügyi közlemény szerint az ellenzékeikhez tartozó fegyveresek kezdték a lövöldözést. Itt 12 ember meghalt, s 226-an megsebesültek.

Szemtanúk beszámolója szerint rendkívül feszült a helyzet a Változás terén. Ali Mohszen al-Ahmar, a tüntetők oldalára átállt tábornok fegyvereseket és páncélozott járműveket vezényelt a tér körüli területre. A tábornok erői ellenőrzik a főváros északi és nyugati területét, a Száleh elnökhöz hű erők pedig a város többi részét.

A parlamenti ellenzék egy nyilatkozatban arra kérte az arab országokat és „az európai és amerikai barátokat", hogy avatkozzanak közbe, és állítsák le a vérengzést. „A kiontott vér csak fokozni fogja a jemeni fiatalok eltökéltségét, hogy kivívják fő követelésüket, a rezsim bukását" – hangzik a nyilatkozat.