Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A bombák és a gránátok hete

Szöveg: Szűcs László |  2008. július 22. 10:58

A huszonkilencedik héten, azaz július 14–20-a között 57 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére, ezek közül tizennégy esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel a megtalált robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Idén eddig összesen 1390 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Szalay Attila zászlós az alakulat kiképző tűzszerésze.

Július 16-án, a főváros XIII. kerületében, a Tatai és a Tahi utcák kereszteződésében, egy autószerelő műhely udvarán, építési munkálatok közben bukkantak egy világháborús bombára. A GP–1000 típusú, amerikai légibomba hatástalanításának idejére közel tízezer embert kellett kitelepíteni a műhely egy kilométeres körzetéből. A fenékgyújtó nélküli veszélyes szerkezet orrgyújtóját Érsek János törzsőrmester, a tűzszerész járőr parancsnoka szerelte ki, majd azt a helyszínen fel is robbantotta. Az 500 kilogramm súlyú bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállították a tűzszerészek.

Július 17-én a Zalaegerszegi vasútállomáshoz riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit. Itt, talajmunkálatok közben egy 170 milliméteres repeszromboló gránát került elő a földből. A veszélyes szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr rendőri kísérettel a közeli, egykori honvédségi lőtérre szállította, és ott megsemmisítette.

Július 18-án a csepeli szabadkikötőben találtak egy újabb világháborús bombát. A GP–250 típusú, amerikai gyártmányú légibombát a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr hatástalanította. A kiszerelt gyújtószerkezetet a helyszínen megsemmisítették, a 125 kilogramm súlyú bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállították.

Ugyanezen a napon a főváros III. kerületében is akadt dolguk a tűzszerészeknek. A Lórántffy Zsuzsanna utcában ugyanis egy 120 milliméteres aknagránátra bukkantak az ott dolgozó munkások. A robbanótest szerencsére nem tartalmazott gyújtószerkezetet, így a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőhelyre szállította.