Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A brüsszeli központban tanácskoztak a NATO tartalékos szervezetei

Szöveg: Ujházy László |  2012. február 22. 11:38

A NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) február 9–11. között tartotta szokásos, téli ülését a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek Szövetségével (CIOMR) közösen a szövetség brüsszeli központjában. A rendezvény mottója „a tartalékosok képességeinek minél jobb felhasználása a NATO átfogó megközelítésének (Comprehensive Approach) támogatásában” volt.

1595931657
Ennek megfelelően a CIOR-elnök és a CIOMR-elnök ünnepélyes megnyitóját és a NATO brüsszeli központjába akkreditált állandó CIOR-képviselő beszámolóját követően a plenáris ülés legfontosabb momentuma Knud Bartels vezérezredes, a NATO Katonai Bizottság elnökének előadása volt.

A dán tábornok kiemelte, hogy napjaink hadszínterein a tartalékosokra elsősorban civil látókörük, szaktudásuk okán van szükség. Olyan tartalékosok kellenek, akiktől nem idegen az egyenruha, a katonai magatartás, és többnemzeti közegben is segíteni tudják a parancsnokot azzal, hogy új dimenziókat tárnak elé. Tanácsokat tudnak adni parancsnokuknak a NATO „átfogó megközelítésével" kapcsolatos kérdésekben. „Legyenek katonák, ugyanakkor legyenek képesek tartalékos mivoltukból adódóan valami pluszt adni" − fogalmazott a tábornok.

Ezt követően a résztvevők meghallgatták Roy Thorvaldsen, a Szövetséges Átalakítási Parancsnokság Közkapcsolatok Részleg vezetőjének tájékoztatóját, aki a két szervezet közötti mélyülő kapcsolatokról is szólt. Másnap pedig Kjell-Ove Skare vezérőrnagy, a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsa elnöke szólt a két szervezet viszonyáról.

1595931657
Az ülés következő napirendi pontja a CIOR és a tartalékos altisztek kapcsolata volt. Örvendetes fejlemény, hogy a CIOR egyre inkább megnyitja sorait a legénységi és altiszti állomány előtt. Az első lépés ezen a területen – hivatalosan – 2010-ben történt, amikor egy alapszabály-módosítás eredményeként a NATO által akkreditált nyári katonai sportversenyen először jelenhettek meg a legénységi és altiszti állománykategóriák képviselői. Mostantól a Fiatal Tartalékos Tisztek Műhelye is megnyílik a teljes tartalékos állomány előtt.

A további közeledés egyik útja az lehet, hogy Hollandia és Németország nemrég létrehozott egy CENTURION nevű új, altiszti szövetséget. A CENTURION a CIOR mintájára épül fel és közeli kapcsolatra törekszik a CIOR-ral. A távlati cél akár a két szervezet egyesülése is lehet. Nem titok, hogy a NATO és a nemzeti védelmi minisztériumok is azokat a tartalékosszervezeteket részesítik előnyben, amelyek valamennyi állománykategória előtt nyitva állnak és a társadalom minél szélesebb részét tudják megszólítani.

1595931657
A tanácsban ismertették, hogy a 2013. évi nyári kongresszus Brnóban lesz. A rendezvény során tájékoztatás hangzott el az idei CIOR-nyelvtanfolyamról, azaz a Nyelvi Akadémiáról is, amelyet a csehországi Vyškovban rendeznek meg július 16–27. között. Az angol és francia nyelvtanfolyamok végén az utóbbi időben  bevett gyakorlattá vált a NATO STANAG 6001 vizsga letételének lehetősége. Ez még hasznosabbá és vonzóbbá tette az eddig is nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezést.

Elhangzott: várhatóan 380 euró körül lesz a részvételi díj. Hazánk akár húsz hallgatót is delegálhat, és egy magyar tartalékos tiszt részére költségmentességet tudnak biztosítani.

A rendezvény utolsó napján videoüzenetben köszöntötte a hallgatóságot James Stavridis tengernagy, a NATO európai erőinek főparancsnoka, aki egyben az Egyesült Államok Európában állomásozó erőinek főparancsnoka. Az admirális szólt a NATO folyamatban lévő műveleteiről és kiemelten foglalkozott a tartalékosok szerepével az új biztonsági környezet és a csökkenő katonai költségvetések kihívásai közepette. A bizottsági jelentéseket követően a tanács elfogadta a Grúz Veterán Szövetség megfigyelői státus iránti kérelmét.

A következő jelentősebb CIOR-rendezvény a július 30.– augusztus 4. közötti nyári kongresszus lesz Koppenhágában.

1595931657