Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felhőtlen gyermekkorért

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. július 21. 11:26

Július harmadik hete is intenzív munkával telt az MH KFOR Kontingens CIMIC-csoportja számára. Befejezett projektjeik ezúttal óvodás és általános iskolás sérült gyermekek mindennapjainak boldogabbá tételét célozták. Az óvodások játszótérrel és játékokkal, az értelmi fogyatékos fiatalok fejlesztésüket szolgáló sporteszközökkel, fizioterápiás gépekkel gazdagodtak.

Az átadások helyszínein már régi ismerősként fogadták a magyar CIMIC-csoport tagjait. A mostani projekteket megelőzően már több alkalommal találkoztak a magyar katonák a Ganimete Tërbeshi Óvoda és a Mustafa Bakija Általános Iskola vezetőivel és dolgozóival. Korábban adtak már át ezeken a helyszíneken közlekedésbiztonságot szolgáló forgalomlassítókat éppúgy, mint az informatika oktatását elősegítő számítógép konfigurációkat.

A most befejezett projektek célja azonban nem annyira az oktatás elősegítése, mint inkább a szabadidő hasznos és boldog eltöltése volt.

Koszovóban a háború befejezése után több mint tíz évvel is nagy a nélkülözés, az oktatási intézmények csak a legszükségesebb eszközök beszerzését engedhetik meg maguknak. Ezt felismerve döntött úgy a CIMIC-csoport, hogy javasolja az óvoda és az általános iskola sérült gyermekekkel foglalkozó csoportjának támogatását a kontingens vezetésének.

A korábbi találkozásokkor az is nyilvánvalóvá vált a magyar katonák számára, hogy az épületek fenntartása mellett az intézményeknek már nem marad pénze játékok beszerzésére. Ezért a kontingens parancsnoka, Cseklán István őrnagy megkérte az állományt, hogy aki teheti szabadságáról visszatérve az otthon már nem használt, de jó állapotú játékokat hozza magával.

A magyar katonák többsége családos, a gyerekek életének boldogabbá tétele mindnyájuk számára olyan érték, amely megkérdőjelezhetetlen. A szabadságos repülőgépek landolását követően több zsáknyi játék gyűlt össze a CIMIC-csoport raktárában.

 

A mostani átadás remek alkalmat szolgáltatott arra, hogy a helyileg beszerzett eszközöket kiegészítve az MH KFOR Kontingens, közösen az intézményekkel egy igazán komoly lépést tehessen a gyerekek boldogságának előmozdításában.
Az átadásokon Cseklán István őrnagy, az MH KFOR Kontingens parancsnoka hangsúlyozta, hogy személyesen is fontosnak tartja a boldog gyermekkor megteremtését. Mint gyakorló édesapa saját tapasztalatai is azt mutatják, hogy a játék a gondtalan időtöltés mellett tanulásra is kiválóan alkalmas.