Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia erők negyedét vonják ki Afganisztánból 2012 végéig

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 12. 20:07

Franciaország 2012 végéig kivonja Afganisztánban szolgáló erőinek negyedét, vagyis mintegy ezer katonát – jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök, aki július 12-én kedden reggel váratlanul az ázsiai országba érkezett rövid, ötórás látogatásra. „Egy háborút tudni kell befejezni” – mondta az államfő újságíróknak a francia haderők torai előretolt bázisán, a Kabul fővárostól keletre lévő Szurobi körzetében.

Sarkozy, aki 2007-es elnökké választása óta harmadszor jár Afganisztánban, Kabulban találkozik majd Hamid Karzai afgán elnökkel és David Petraeus tábornokkal, az ázsiai országba vezényelt amerikai és NATO-erők távozó parancsnokával.

Torában tartózkodik Edouard Guillot tengernagy, francia vezérkari főnök is, aki Sarkozy előtt néhány órával érkezett oda. Emmanuel Maurin tábornok, az afganisztáni francia erők parancsnoka tájékoztatta őket az ottani helyzetről, úgy ítélve meg, hogy „radikalizálódik a felkelés, de az mégsem kiterjedt a lakosság körében".

A francia elnök kijelentette: egyetért Barack Obamával abban, hogy javult az országban a biztonsági helyzet Oszama bin Laden al-Kaida-vezér megölése óta, s hogy zökkenőmentesen halad a feladatok átadása az afgán katonaságnak és rendőrségnek. Mint mondta, a helyzet további javulása esetén talán „előbbre hozható" az összes nyugati harcoló erő 2014 végére tervezett kivonása.

Kabuli tárgyalásai előtt Sarkozy francia katonákkal találkozik. A mintegy négyezer főnyi francia erők nagy része Szurobi körzetében, Kapisza tartományban és az ország fővárosában szolgál.

Hétfőn egy „eltévedt lövedék" megölt egy 22 éves francia katonát: idén ő a tizenkettedik francia katonaáldozat Afganisztánban, a francia küldetés 2001 végi kezdete óta pedig a hatvannegyedik.