Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadsereg szembeszállt az elnökkel Hondurasban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 26. 9:14

Hondurasban mind feszültebbé válik az elnök és a hadsereg közötti viszony amiatt, hogy az államfő vasárnap népszavazást akar rendeztetni az alkotmány módosításáról.

Az alaptörvénybe Manuel Zelaya egy olyan kitételt igyekszik bevettetni, amely lehetővé tenné számára, hogy ne csak egy cikluson át lehessen a közép-amerikai ország első embere.

A hadsereg és több állami intézmény azonban szembeszegült az elnök akaratával, mondván hogy a tervezett referendum jogellenes. Válaszul Zelaya a héten menesztette a hadsereg parancsnokát, Romeo Vasquez tábornokot, de ezt a legfelsőbb bíróság csütörtökön nem fogadta el, és arra kötelezte az államfőt, hogy állítsa vissza tisztébe Vasquezt.

Zelaya 2006 óta elnöke a 7 milliós Hondurasnak. Amikor a legfelsőbb közjogi méltóság tisztébe került még jobbközép politikus hírében állt. Azóta azonban mind közelebb került az közismerten Egyesült Államok-ellenes, szocialista elveket valló Hugo Chávez venezuelai elnök gondolatvilágához, és immár szövetségesének számít.

Caracasban a hondurasi hadsereg és az elnök közötti elmérgesedő viszonyt úgy értékelik, hogy az országban a katonák államcsínyre készülnek.

Címkékjog