Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hangtalan orosz gyilkos

Szöveg: Háború Művészete |  2010. december 7. 20:29

A hangtalan, „Vihlop” (Kipufogó) névre keresztelt nagykaliberű mesterlövész puskát a tulai Sport- és Vadászfegyverek Központi Tervező Irodája fejlesztette ki 2002-ben, az orosz szövetségi biztonsági szolgálat speciális műveleti központja megrendelése alapján.

A mesterlövész puska – pontosabban 6Sz8 „Vihlop" (Kipufogó) VKSz (Vintovka Krupnokalibernaja Cnajperszkaja) / VKSzSzK (Vintovka Sznajperszkaja Szpecialnaja Krupnokalibernaja) típusú fegyverből és a hozzátartozó lőszerből álló mesterlövész komplexum – első ízben 2005-ben mutatkozott be a nagy nyilvánosság előtt, a Moszkvában megrendezett Interpolitech kiállításon.

A jelenlegi ismeretek szerint a fegyvert kis mennyiségben gyártották, és Oroszország szövetségi biztonsági szolgálatának speciális erői állományában került rendszeresítésre.

1595911216
A „Vihlop" elsődleges feladata az ellenség védett célpontjainak (gépjárművek, más páncélvédelem nélküli technikai eszközök, golyóállómellényt használó élőerő, valamint álcázott szállító eszközök) alacsony zajszintű és torkolattűzmentes megsemmisítése 600 méteres távolságig anélkül, hogy a mesterlövész felfedné kilétét az ellenség számára. A fegyvernél alkalmazott hangtompítónak köszönhetően a lövéskor kibocsátott hang erőssége mindössze 123 decibel. Lövéskor a lőszer közel 300 m/s kezdősebességgel hagyja el a fegyvert.

Az ellenség célpontjainak hatékony megsemmisítése érdekében a fegyverhez nagykaliberű, 59 g tömegű, megnövelt pontosságú SzC-130PT, valamint 76 g tömegű, megnövelt áthatoló képességű SzC-130VPSz típusú lőszereket alkalmaznak.

Az SzC-130PT típusú lőszer alkalmazása esetén a szórás 25 mm (1 szögperc) 100 méteres távolságból leadott lövések esetén, míg az SzC-130VPSz típusú lőszer garantálja a 16 mm-es acélvédelmen történő áthatolást 200 m-es, valamint az ötös kategóriájú, nehéz golyóállómellényeken való áthatolást 100 méteres távolságból leadott lövés esetén.

A „Vihlop" mesterlövész puska „bullpup" felépítésű, integrált hangtompítóval rendelkezik, amely szállításkor és tisztításkor leszerelhető.

1595911216
Kaliber: 12,7×54 mm

Tömeg: 5 kg hangtompító és optikai célzókészülék nélkül, 7 kg hangtompítóval és optikai célzókészülékkel

Fegyver hossza: 1125 mm

Tár befogadóképessége: 5 lőszer