Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hejcei tragédiára emlékezett Sólyom László

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 23. 11:30

“Most is, több mint két évvel a katasztrófa után nagyon megrendítő ide eljönni, ez a tragédia megrázta egész Magyarországot és Szlovákiát” – mondta Sólyom László szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen, ahol 2006. január 19-én lezuhant a szlovák légierő AN 24-es repülőgépe, s a katasztrófában 42-en meghaltak.

A köztársasági elnök, miután elhelyezte a tragédia helyszínén felállított obeliszknél koszorúját, a magyar és a szlovák újságírók előtt kijelentette: ezt a tragédiát soha nem lehet elfelejteni, a szerencsétlenség helyszíne kegyhellyé vált.
Elmondta: a mentés idején példaértékű volt a magyar-szlovák együttműködés, és Hejce lakossága is példát mutatott emberségből, az itt élők azóta is ápolják az elhunyt katonák emlékét.
Sólyom László reményét fejezte ki, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok nemcsak ilyen tragédiák idején fonódnak szorosabbá, ugyanakkor úgy vélte, hogy a határ két oldalán élők közötti együttműködés példaként szolgálhat a két országnak, a nagypolitikának.

A több mint hétszáz méteres Borsó-hegyre 2006. január 19-én zuhant le a szlovák légierő AN 24-es csapatszállító repülőgépe, amely a koszovói békemisszióból szállította haza a szlovák békefenntartókat.
A kassai repülőtér közelében, a leszállópályától alig harminc kilométerre történt a katasztrófa, a repülőgépen utazó negyvenhárom szlovák katona közül csak egyetlen ember élte túl a katasztrófát, az akkor 27 éves Martin Farkas.
A szerencsétlenség helyszínén az erdészet emelt obeliszket és 42 kopjafát is felállítottak az áldozatok emlékére.
Hejce központjában ez év január 19-én, a baleset 2. évfordulóján avattak emlékművet, amelyet Sólyom László úgyszintén megkoszorúzott, Szlovákia magyarországi nagykövete, Juraj Migas társaságában.