Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hely, ahol sörben mérik a büntetést

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. december 13. 15:32

A Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred 18. alkalommal rendezte meg a Karácsony Kupa kispályás focibajnokságot.

A labdarúgó tornára két korosztályban 35 év alatti és 35 feletti csapatokat lehetett nevezni. A rendezvény az ezred Húsvéti Kupájának folytatása.

Ács János őrnagytól, a rendezvény főszervezőjétől megtudtuk, hogy a logisztikai ezred elődje, a javító zászlóalj indította el ezt a kispályás foci bajnokságot. Azokban az időkben Hetes községgel jó kapcsolataik voltak és az önkormányzat felajánlotta tornatermét a focibajnokságok megrendezésére. Akkor olyan erős gyökerek alakultak ki, hogy lehetőségük nyílt a rendezvény több éven át történő megtartására és ma már a 18. évünkkel nagykorúvá válhattak.

A jubileumi tizedik alkalom volt az, amikor a szervezők egy kicsit nagyobb rendezvényben kezdtek el gondolkodni. Ekkor keresték meg a Kaposvári Egyetemet, és találtak egy új, nagyobb lehetőségeket biztosító helyszínre. Ma már jó feltételek között tudják lebonyolítani a rendezvényt, a tornának érezhetően értéke van, mert sok csapat elvárja, hogy meghívják a rendezvényre. Sajnos télen sokak meghívására nincs lehetőség. Addig, amíg a Húsvét Kupán több csapat is részt vehet, mert egy időben négy-öt pályán folynak a küzdelmek, itt csak egy pálya van, tehát az idő behatárolja a résztvevők számát.

Vannak helyi csapatok, a Megyei Rendőr Főkapitányságról, a Kaposvári Katonai Ügyészségről, a Somogy megyei VÁM Hivataltól (ők, IPA ZOLL SOMOGY álnéven indultak), katonák Jutáról és természeten a helyiek a logisztikai ezredtől. De jöttek csapatok más városokból is, így az ÖHP csapata Székesfehérvárról, Adyligeti Rendőr Szakközépiskola, Honvédszakszervezet Budapestről.

A tornán 6-6 csapat mérte össze a tudását, őket két hármas csoportba sorsolták be. A csoportokon belül a körmérkőzéseket követően alakultak ki a helyezések. A két csoport első két csapata küzdött a döntőbe jutásért és a győztesek döntötték el az első helyezés sorsát. A harmadik helyekért az idő rövidsége miatt nem játszották le a mérkőzéseket, ezért két-két, harmadik helyezést hirdettek.

A pályát egymás után adták át egymásnak a csapatok és ment a nagy hajtás a gólokért. Már egy-egy gól eldönthette a mérkőzések sorsát, ezért minden megszerzett labdának értéke volt. A küzdelem a játékosok és a bírók között is állandósult, a pályán és azon kívül. Még a játék lefújását követően is számon kérték a játékosok a bírók egy-egy támadható döntését.

„Spori! Mi volt az a szabadrúgás ellenem, amikor azt a nagy hátast dobtam?" Pedig a bíróknak igazuk volt abban, hogy ezen a pályán nem szabad engedni a durvaság legkisebb megnyilvánulását sem, mert a parkettán hatalmasat lehet esni, és hiába vonult ki lelkesen a laktanya egészségügyi szolgálata, csodákra ők sem képesek. A többi játékos és a szurkoló a tribünről ezernyi jó tanáccsal látta el a pályán lévőket. A kívülről persze nagyon egyszerűnek tűnő feladatra buzdították kedvenceiket, a labda hálóba történő juttatására. A nap során lett is a gólokból szép számmal, pontosan ötvenkettő és ebben volt azért néhány öngól is, de emiatt senkit nem köveztek meg. A fiúk sörben mérték a büntetést!

A torna végeredménye:

Senior
        1. hely: MH Összhaderőnemi Parancsnokság
        2. hely: Adyligeti Rendőr Szakközépiskola
        3. hely: MH 64. BSZJ Logisztikai Ezred és Igazság SE
        Legjobb mezőnyjátékos: Lepsényi László (Adyligeti RSZK)
        Legjobb kapus: Horváth Tamás (MH ÖHP)
        Gólkirály: Bácsai Zoltán (MH 64. BSZJ LE)

Junior
       1. hely: Honvédszakszervezet
       2. hely: MH 64. BSZJ Logisztikai Ezred
       3. hely: Adyligeti RSZKI és Logisztikai Ellátó Központ
       Legjobb mezőnyjátékos: Nyerges Tamás (MH 64. BSZJ LE)
       Legjobb kapus: Ulicza Gábor (MH LEK)
       Gólkirály: Kapata Krisztián (HOSZ)