Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi nevelés befektetés a jövőbe

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor |  2023. április 18. 0:58

Az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a hetedik Országos Haditorna Verseny döntője és a III. Nemzetközi Kadétkupa Balatonakarattyán április 17-én, hétfőn. Az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központban összesen huszonegy hazai és külföldi csapat méri össze erejét és tudását négy napon keresztül.

A középiskolás korosztály számára kiírt, felmenő rendszerű, az idén immár hetedik alkalommal megrendezett Országos Haditorna Verseny megyei fordulóira a kadétprogramban résztvevő iskolák mellett más tanintézmények is jelentkezhettek, miután a verseny egyik célja a társadalom és a honvédség közötti kapcsolat kiépítése. A döntőben a megyei fordulók győztesei és egy budapesti középiskola csapata versengenek egymással.

20230417_KG_balatonakarattya_icc_011

„Mondhatnánk azt is, hogy a honvédelmi nevelés tulajdonképpen befektetés a jövőbe” – fogalmazott a megnyitón elhangzott beszédében Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke. Hozzátette, a megszerzett elméleti és gyakorlati tudás bemutatására és alkalmazására kiváló lehetőséget nyújtanak a haditornához hasonló sportesemények. A fiatalok célja, hogy a tanulmányaik során megszerzett tudásukon túl megmutassák fizikai erejüket is, de az is lényeges, hogy új barátságokat kössenek, melyek a mai világban egyre nagyobb értékkel bírnak. A csapatok ugyan ellenfelek, de tagjaik sokat tanulhatnak egymástól.

20230417_KG_balatonakarattya_icc_016

A haditorna versenyzőire nehéz feladatok várnak, melyek végrehajtásakor nem elég csupán erősnek, okosnak és gyorsnak lenniük, ezen tulajdonságaikat a résztvevőknek egyszerre, minden feladat során alkalmazniuk kell. A versenyszámok: mátrix labirintus futás, elsősegélynyújtás, lézerpuska váltófutás, figyelés, tájékozódás, távbecslés, kézigránát hajítás, akadályfutás, honvédelmi totó és fegyveres váltófutás.

Az országos versennyel párhuzamosan harmadik alkalommal rendezik meg Balatonakarattyán a Nemzetközi Kadétkupát, melynek számai megegyeznek a haditorna programjában találhatókkal. A kapcsolatépítést szolgáló erőpróbán Nagy-Britannia, Németország, Lengyelország, Ausztria, Románia, Csehország, Szerbia és Magyarország tizenegy középiskolás kadét csapata versenyez egymással.

A kadétok vetélkedése mellett egy nemzetközi ejtőernyős célbaugró verseny is zajlik Balatonakarattyán, mely a jövő évi katonavilágbajnokság előrendezvényének számít.