Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősi halottakra emlékeztek az alakulatok

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. október 31. 9:32

A halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek a Magyar Honvédség parancsnokságai, alakulatai és katonai szervezetei a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra. Alábbi összeállításunkban a megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

Szentendre

Együtt gyújtott gyertyát a Mindenszentek alkalmából a Görgey laktanyában települt három alakulat, az MH Transzformációs Parancsnokság, az MH Altiszti Akadémia és az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveletek Központ vezető állománya. Csendes imádsággal kezdődött a megemlékezés, madj a laktanya alakulóterén Soós Lajos főtörzszászlós, az MH Transzformációs Parancsnokság vezénylőzászlósa megkongatta az altiszti lélekharangot, emlékezve az elhunyt katonákra.

A városi temetőben - a hagyományokhoz híven - gyertya és koszorú került Petzelt József honvéd alezredes, hadmérnök sírjára. Az MH Altiszti Akadémia hagyományait követve a  Fiumei úti sírkertben Görgey Artúr honvédtábornok, majd a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában Mecséry János posztumusz altábornagy sírjánál emlékeztek a résztvevők.

A megemlékezésekhez Cegléd városában csatlakozott Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, aki koszorút helyezett el Hegedűs Ferenc páncélos őrmester, a 103 éves korában elhunyt jutasi altiszt sírjánál.

 

Szöveg és fotó: MH Transzformációs Parancsnokság

***

Szolnok

Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis állománya a MI 24-es emlékműnél emlékezett elhunyt bajtársaira. A megemlékezésen Kálinger Roland őrnagy, katolikus tábori lelkész osztotta meg ünnepi gondolatait. A beszéd után az alakulat nevében dr. Koller József dandártábornok, helyőrségparancsnok és a bázison települő katonai szervezetek és intézmények parancsnokai, képviselői helyezték el a megemlékezés virágait.

Az MH 2. Különleges Rendeltetésű Dandár minden évben a halottak napján emlékezik meg azokról a katonáiról, akik szolgálatteljesítés közben, műveleti területen, balesetben vesztették életüket.

Az Ejtőernyős emlékfal előtti megemlékezésen részt vett Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti haderőnemi szemlélője, dr. Koller József dandártábornok, az MH 86 Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, Pécsvárady Szabolcs ezredes, a különleges rendeltetésű dandár megbízott parancsnoka, valamint az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének nyugállományú képviselői. Kálinger Roland őrnagy katolikus tábori lelkész beszéde után a résztvevők elhelyezték a megemlékezés virágait és mécseseket gyújtottak az elhunytak tiszteletére.

Kegyelettel emlékeztek elhunyt bajtársaikra az MH Béketámogató Kiképző Központnál is.

Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész beszédét követően Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, valamint Kiss Róbert ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka közösen helyezte el a megemlékezés koszorúit és gyújtott mécsest a szolnoki alakulat egykori parancsnoka, Mátyus Zoltán nyugállományú ezredes, valamint Kiss Róbert posztumusz alezredes és Filkó Zsolt növendék emlékhelyénél.

A központ katonái és honvédelmi alkalmazottai mellett a megemlékezésen részt vett Azbej Tristan, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság államtitkára is. A megemlékezés előtt az államtitkár jelenlétével megtisztelte a Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyam záró rendezvényét, ahol az államtitkárság munkatársai vették át a végzést igazoló okleveleket.

Szöveg és fotó: Pápai Annamária, MH 86. Szolnok Helikopterbázis, MH Béketámogató Kiképző Központ

***

Veszprém

A hagyományoknak megfelelően a halottak napja alkalmából idén is közös megemlékezést tartottak október 30-án, pénteken a Veszprémbe települt katonai szervezetek, azaz az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ katonái.

Az Alsóvárosi temetőben koszorúzással, verssel, imádsággal, mécsesgyújtással emlékeztek a hősi halált halt katonákra. Az eseményen koszorút helyezett el - a helyőrség katonai szervezeteinek képviseletében - Barta Sándor ezredes és Fajd Bence főhadnagy; Veszprém városának képviseletében Pálinkás Roland önkormányzati képviselő; a Veszprémi Rendőrkapitányság képviseletében Miklósi György rendőr százados; a veszprémi nyugdíjas szervezetek képviseletében pedig Szolnoki János nyugállományú ezredes, Simon Jójárt Sándor nyugállományú repülő ezredes, illetve Nincsics Lajos nyugállományú őrnagy.

Szöveg: Szedmák Péter hadnagy
Fotó: Tihanyi Viktória főtörzsőrmester

***

Győr

Október vége, november eleje az emlékezés időszaka, amikor szinte mindenki az elhunytakra gondol. Természetesen a katonáknál sincs ez másképp, azonban a honvédek ilyenkor nemcsak saját hozzátartozóik emlékét ápolják, hanem megtisztelő kötelességüknek eleget téve, egykori bajtársaik, hős elődeik, illetve világháborúk, forradalmak áldozatai előtt is fejet hajtanak.

Hűvös, esős időben gyűltek össze az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred vezető beosztású katonái az alakulat emlékparkjában, október 30-án, pénteken. Az ezred saját halottjai tiszteletére emelt kopjafa előtt - a halottak napjához közeledve - elhunyt bajtársaikra emlékeztek. A rendezvényen Szabó János főhadnagy, az alakulat tábori lelkészének gondolatait követően Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes és Papp Tamás alezredes, törzsfőnök koszorúzott, majd az alegységparancsnokok, és főnökök egy-egy mécsessel rótták le kegyeletüket egykori bajtársaik, kollégáik emléke előtt.

A kopjafára a héten egy új tábla került, a néhány nappal ezelőtt elhunyt Szücs-Gedó Linda főtörzsőrmester előtt tisztelegve. Kolléganőjükre szentmisével is emlékeztek a katonák a koszorúzást követően.

Az ezred katonái részt vettek a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által rendezett megemlékezésen is a Nádorvárosi köztemetőben csütörtökön, ahol a rakétaezred nevében Bozsóki Attila alezredes helyezte el a kegyelet virágait, a Deim Pál alkotta „Hősi halottak” emlékműnél.

„Tisztelet azoknak, akik velünk voltak, akik a drága életidejükből olyan sokat szenteltek másoknak, akik tehetségük szerint alakították, jobbá tették a világunkat. Emlékezzünk alázattal, csendes főhajtással. Gyújtsuk meg a tisztelet és megbecsülés gyertyalángját” - fogalmazott beszédében az alezredes.

Szöveg és fotó: Csekei Judit százados

***

Székesfehérvár

A Székesfehérváron települő katonai szervezetek képviselői öt helyszínen tartottak megemlékezést a halottak napja alkalmából október 30-án. Vokla János ezredes, helyőrségparancsnok mellett Páli Zoltán alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviseletében Németh Andor őrnagy rótta le kegyeletét a harcokban elhunytak emléke előtt.

A Hosszútemetőnél Pour Gyula magyar királyi honvéd százados, a székesfehérvári 17-es Magyar Királyi Honvéd Gyalogezred legendás hírű zászlóaljparancsnokának sírjánál, míg a Szentlélek katonai temetőben az első és a második világháborúban elesett magyar honvédek mementójánál helyezték el a kegyelet virágait és koszorúit.

A megemlékezők a Gyergyószentmiklós terén található, Magyar Királyi 3. Tábori Pótezred katonáinak emlékművét is meglátogatták, a HEMO udvarban pedig a két világháború áldozatai előtt tisztelegtek. A koszorúzást Városház téri második világháborús emlékműnél zárták.

Szöveg: Gyimóthy Levente
Fotó: Rangel István főtörzsőrmester