Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rómába látogatott a magyar védelempolitikai igazgató

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2020. október 31. 10:08

Dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára -szűk szakmai delegáció élén- október 28-án, szerdán Rómába látogatott aktuális védelempolitikai kérdések áttekintése céljából, továbbá folytatva a korábban megkezdett olasz-magyar stratégiai védelmi párbeszédet, külön hangsúlyt fektetve a NATO koszovói missziójára.

ITA tárgyalás

Olaszország fővárosában Giovanni Iannucci vezérőrnagy, olasz védelempolitikai igazgató fogadta a magyar delegációt. A kétoldalú tárgyalásokat követően további programelemek gazdagították a szakmai látogatást.

Dr. Németh Gergely és Giovanni Iannucci vezérőrnagy megerősítették, hogy országaink stratégiai partnerként tekintenek egymásra a védelmi együttműködés terén, amelynek továbbfejlesztésére mind a két fél prioritásként tekint. A helyettes államtitkár elmondta, hogy hazánk is kiemelt figyelmet szentel az Európát déli irányból fenyegető kihívásokra, különösen a tömeges, illegális migráció kérdésére, amit a COVID-19 járvány még tovább bonyolít.

 

ITA kitüntetés átadás

A találkozón áttekintették a magyar-olasz műveleti együttműködés területeit is, amelynek szorosságát jól alátámasztja, hogy minden harmadik magyar katona olasz katonával szolgál együtt. A helyettes államtitkár aláhúzta, hogy Magyarország számára a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítése kiemelt prioritás, ezért a NATO koszovói szerepvállalása, a KFOR misszió (Kosovo Force) az egyik, ha nem a legfontosabb misszió, amely keretei között kiváló a kooperáció a két ország között. A felek külön kitértek a 2021-ben várható feladatokra is.

A kétoldalú találkozó után dr. Németh Gergely Magyarország római nagykövetségén kitüntetést adott át Benkő Tibor honvédelmi miniszteri megbízásából Marco Ciampini dandártábornoknak, elismerendő az olasz tábornok erőfeszítéseit és elkötelezettségét az olaszországi magyar és osztrák-magyar katonai emlékek, valamint emlékhelyek ápolásáért.

A magyar delegációt a látogatás során fogadta Carlo Massagli admirális, az olasz miniszterelnök katonai tanácsadója is, akivel általános védelempolitikai kérdésekről egyeztettek. A delegáció olasz szakmai kutatóhelyek képviselőivel is tárgyalásokat folytatott.