Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jemeni tüntetők elfoglaltak egy laktanyát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 20. 9:44

Tüntetők ezrei dezertált katonák segítségével elfoglalták a Köztársasági Gárda egyik laktanyáját Jemen fővárosában, ahol szeptember 19-én, hétfőn is heves harcok dúltak. Az első páncélozott hadosztályból megszökött katonáknak és a botokkal felszerelkezett tüntetőknek egyetlen puskalövés nélkül sikerült bevenniük az elitegységnek számító gárda laktanyáját, ahol nagy mennyiségű lőfegyvert zsákmányoltak – közölték szemtanúk és a biztonsági erők képviselői.

A kormányellenes demonstrálók homokzsákokból építettek barikádokat, hogy védelmet biztosítsanak az előretörő erőknek. A laktanya védői azonban nem lőttek, és végül elmenekültek, hátrahagyva fegyvereiket.

Az erőszak újult erővel lángolt fel Jemenben, miután a Szaúd-Arábiában lábadozó Ali Abdalláh Száleh elnök szertefoszlatta azokat a reményeket, hogy 33 évi egyeduralom után átengedi a hatalmat.

Abdallah szaúdi király hétfőn megbeszélést folytatott Szálehhel a jemeni válságról. Szaúd-Arábia támogat „egy stabil, egységes és megbízható Jement" – mondta az uralkodó, aki most először találkozott a jemeni elnökkel azóta, hogy a merényletben súlyosan megsebesült Szálehet június 4-én egy rijádi kórházba szállították.

A legfrissebb hírek szerint hétfőn legalább 27 ember vesztette életét a Szanaában dúló harcokban, előző nap pedig 26-an haltak meg, túlnyomó többségükben tüntetők. A hét hónapja tartó kormányellenes tüntetések során ez volt a két legvéresebb nap.

Abu Bakr al-Kurbi külügyminiszter a kormány nevében szomorúságát fejezte ki és elítélte vérontást, valamint az összes erőszakos cselekedetet. A külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának Genfben tartott ülésén hétfőn kijelentette, hogy a jemeni kormány kivizsgálja a fővárosban történteket, és bíróság elé állítja a felelősöket. Szerinte a helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy fegyverek kerültek a lakosság kezére.

Az Amnesty International a békés tüntetők elleni erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a jemeni hatóságokat. A nemzetközi emberjogi szervezet teljességgel elfogadhatatlannak minősítette a jemeni erők által elkövetett visszaéléseket, és az erő túlzott mértékű alkalmazásának befejezését követelte. Philip Luther, az AI észak-afrikai és közel-keleti ügyekért felelős igazgatóhelyettese arra figyelmeztetett, hogy növekszik egy polgárháború kirobbanásának kockázata Jemenben.