Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő fegyverzete egy hal pikkelyei között rejlik?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 28. 8:46

96 millió éve védik apró pikkelyei a veszekedős, territoriális nílusi sokúszós csukát (Polypterus senegalus) a nagyobb ragadozók és a fajtársak harapásaitól. Amerikai kutatók végre megfejtették a titkát.

A nagyhírű Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói vasárnap a Nature Materials című folyóiratban publikálták, hogy az apró, de masszív halacska pikkelyei olyan módon rétegezettek, hogy az ellenség megroppantó harapását képesek “eltéríteni".

A külső behatások ereje nem vezetődik nagyon távolra: a pikkelystruktúra a harapás helyétől körkörösen adja tovább, de az erő sosem osztódik szét a teljes pikkelyfelületen, ami szintén katasztrofális következményekkel járna.

“A szerkezet tulajdonságainak a többségét dokumentáltuk – a tartós felületektől az energia-szétszóró mechanizmusig – így az egész átfordítható az emberi fegyverzetek hasznára" – mondta Christine Ortiz, az MIT kutatásvezetője.

Ortiz és munkatársai az amerikai hadsereg támogatásával tanulmányozták a nílusi csukát, amelynek kedvelt élőhelye az afrikai édesvizek fenekének közelében vagy a sáros, mocsaras sekélyesekben, folyótorkolatokban található.

A nagyjából 30 cm hosszú ragadozó a – testméretéhez képest – súlyos páncélzatáról híres.

Címkékkatasztrófa