Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő technológiáit építik be a repülő robotokba

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. május 26. 12:34

Az amerikai hadsereg (U.S. Army) egy olyan közös adatátviteli rendszer kialakításán dolgozik, mellyel a kezelők lényegesen egyszerűbben válthatnak egyik robotrepülőgépről a másikra.

Számos előnye közül kiemelhető a költség-, és időmegtakarítás egy-egy UAV kezelését illetően. Ugyanakkor a robotrepülőgépek gyártói is szeretnének létrehozni egy saját interface-t, de az amerikai hadsereg felvetése szerint a saját közös fegyvernemi rendszer előnyösebb lehet.

A One System névre keresztelt vezérlőszerkezet valójában három különböző rendszert foglal magába. Ebben azonban már nincs különösebb szenzáció, hiszen a szoftverfejlesztők közel két évtizede alkalmazzák ezt a fejlesztési mechanizmust, a felhasználók legnagyobb örömére. A One System kialakításánál kiemelt figyelmet szenteltek a kommunikációs rendszerek integrálására is, mellyel lényegesen könnyedebbé válik az információcsere (például valós idejű videók). A One System-nek kulcsfontosságú szerepe lehet a jövőben az egyes fegyvernemek közötti információáramlásban is. Egy lehetséges alkalmazás például, hogy a hadsereg robotrepülőgépei által készített videofelvételeket azonnal továbbítják a haditengerészet és a légierő számára.