Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kis Öböl-válság és a gázai háború

Szöveg: Kecskeméti József |  2009. január 30. 10:45

A december-januári gázai háború okai között – egyebek mellett – az is szerepet játszhatott, hogy az izraeli vezetés össze akarta keverni az Obama-adminisztráció kártyáit.

2008 novemberében az Amerikai Egyesült Államok rakétaelhárító-rendszert telepített Izraelbe. A rendszer amellett, hogy elősegítette a Hamász rakétaállásainak felderítését, azonnali válaszcsapást tett lehetővé. Washington pedig – a történelem során először – naprakész információkhoz jutott Izrael katonai tevékenységéről.

Obamát gyengíteni

A 2008. december 27-én kitört gázai háborút izraeli részről több esemény is indokolta – hangsúlyozta a Külügyi Intézetben rendezett kerekasztal-beszélgetésen Gazdik Gyula. A Közel-Kelet-szakértő ezek közül elsőként a biztonságpolitikai vonalat emelte ki. A Hamász által használt rakéták hatótávolsága 13 kilométerről 40 kilométerre nőtt, a csempészalagutak pedig folyamatos utánpótlást biztosítottak a szervezet számára. A közeledő izraeli választások is szerepet játszottak a csapás időzítésében, mellyel a zsidó állam a térségben erősödő iráni befolyást is gyengíteni akarta. A leköszönőfélben lévő Bush-adminisztráció kedvező hátteret biztosított egy katonai akció megindításához. Nem utolsósorban az is célja volt az izraeli vezetésnek, hogy a január 20-án hivatalba lépő új amerikai adminisztráció kártyáit megkeverje, Barack Obama elképzelései ugyanis nem feltétlenül vágtak egybe az izraeli elképzelésekkel.

1595883620
Gazdik Gyula hangsúlyozta: az új amerikai elnöknek fontos volt az iráni dialógus, már csak azért is, mert csökkenteni kívánta a térség nukleáris veszélyeztetését. Simon Peresz egyébként óva intett az iráni tárgyalások elsietésétől. Barack Obama ráadásul egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok számára fontosabb a pakisztáni és afganisztáni jelenlét, mint a közel-keleti térség. Az is kiderült, mondta a szakértő, hogy még a választási kampányban Obama emberei titokban találkoztak a Hamász vezetőivel. Az új elnök szerint a Hamászt integrálni kell a politikai struktúrába, az úgynevezett kvartett előírásait pedig át kell értékelni. Ez egyébként Izrael önvédelmi jogának elismerése mellett azt is tartalmazta, hogy le kell mondani a fegyveres harcról. Barack Obamának az is elegendő lett volna, ha a térségben elfogadják az Arab Liga 2002-es ajánlásait.

Négy perc alatt eldőlt

December 19-én a Hamász felmondta a tűzszünetet. Ebben a lépésben Irán nem tartotta vissza a gázai vezetést. Gazdik Gyula szerint ugyanis Teherán elképzelései között szerepelt egy térségbeli korlátozott konfliktus, amit képesek lettek volna kezelni. Azzal, ha egy ilyen háborút megfékezett volna Irán, a térség legerősebb államai közé emelkedett volna. Gáza pacifikálásával pedig megkerülhetetlen politikai tényezővé avanzsált volna Irán. hasonló politikai manőverekre már volt példa korábban. A Szaddám Huszein által szintén december 27-én kirobbantott kis Öböl-válsággal annak idején Clinton-adminisztrációt akarták nehéz helyzetbe hozni. A 2008. december 27-én megkezdett izraeli akció hevessége azonban megkeverte a lapokat. Kiderült, hogy Egyiptom nem érdekelt Irán megerősödésében, Szaúd-Arábiában is ellenérzésekkel viseltettek.

Az arab világ megosztott volt. Nem lehetett például tudni, hogy az afrikai muzulmán országoknak mi lesz a reakciója. Mindazonáltal – Gazdik Gyula szavai szerint – a háború négy perc alatt eldőlt. Az első időszakban ugyanis létfontosságú raktárakat és intézményeket értek találatok. Az izraeli vezetés január 3-án döntött a szárazföldi csapás mellett, s egy hadosztálynyi erővel vonult be Gázába. A hadművelettel gyakorlatilag kettévágták Gázát. A manőver célja kettős volt, egyrészt a csempészalagutakat akarták megsemmisíteni, másrészt pedig a Hamászt akarták a menekülttáborokban gyengíteni. Ugyanakkor az izraeli vezetés bizonytalan volt abban, hogy milyen mélyen nyomuljanak be. Tartottak a nagyszámú izraeli áldozattól, illetve abban sem voltak biztosak, hogy a nemzetközi visszhangja milyen lenne ennek a lépésnek. Mindazonáltal – egyes vélemények szerint – a háborúban éppen a Hamász legütőképesebb erejét nem tudták felszámolni.

Pár órás tiltakozás

1595883620
Izrael a konfliktusban mindvégig maga mögött tudta az Egyesült Államok „jóindulatát". Gazdik Gyula elmondta: az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csak január 8-án tudta elfogadni az 1860-as határozatát. Ez már a második nekifutás volt, hiszen először Washington megakadályozta ezt, illetve január 8-án is tartózkodott a döntéshozatal során. A határozat azonnal tűzszünetet irányzott elő, illetve azt, hogy újítsák fel a Gázába irányuló humanitárius szállítmányokat. Ezt célozta Nicolas Sarkozy, az Európai Unió soros elnöke és Hoszni Mubarak egyiptomi államfő tárgyalássorozata is. Ennek eredményeként vállalta Izrael, hogy humanitárius folyosót nyit, s napi három órára felfüggeszti a katonai tevékenységet, hogy a szállítmányok bejussanak Gázába. A BT határozat azt is rögzítette, hogy tárgyalásos úton kell a Hamász és Izrael viszonyát rendezni.
Január 17-én hajnali két órakor jelentette be Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, hogy beszüntetik a hadműveleteket. E bejelentésben még nem volt szó arról, hogy az izraeli csapatok kivonulnának Gázából, sőt a Hamászt kizárták a rendezési folyamatból. Válaszként a zsidó állam döntésére január 18-án a Hamász is bejelentette, hogy felfüggeszti a harci cselekményeket, s kezdetét vette a kivonulás, melynek Izrael nem jelentette be a végső időpontját, ellenben újabb politikai játszmába kezdett.

Gazdik Gyula kiemelte: informálisan azt közölték, hogy január 20-án, az amerikai elnöki beiktatási ceremóniára kivonják a csapatokat Gázából. Ennek ellenére órákkal az aktus után fejeződött be a csapatkivonás. Elemzők szerint Izrael ezzel is jelezni kívánta, hogy nem ért egyet Barack Obama politikájával, ami jelentősen eltért a Bush-kabinet irányvonalától.

Beláthatatlan következmények

Obama külügyminiszter-jelöltje és későbbi külügyére például szenátusi meghallgatásán úgy fogalmazott, hogy a Közel-Keleten olyan helyzetet kell teremteni, amely biztonságot nyújt Izraelnek, s a palesztinoknak a boldogulás lehetőségét kínálja. Hillary Clinton ráadásul nem volt hajlandó egyértelműen elítélni a Hamászt, és csak a sokadik kérdésre jelentette ki, hogy egyetért a kvartett célkitűzéseivel. Izrael ellenérzéseit jelezte, hogy merőben szokatlan módon Cipi Livni izraeli külügyminiszter és amerikai kollégája, Condoleeza Rice még pár nappal George Bush leköszönése előtt, január 16-án kötött egy megállapodást, mely szerint az iráni fegyverek Gázába juttatását közösen derítik fel, s akadályozzák meg.

1595883621
 

A csempészetből számos szereplő húz hasznot. A fegyvereket szomáliai kalózok csempészik, s azok a Sineai-félszigetről beduinok közvetítésével jutnak el az alagutakhoz, melyek Egyiptomból vezetnek Gázába. A béke most is törékeny. Gazdik Gyula hangsúlyozta: jelenleg is küzdenek a radikális erők a mérsékeltekkel. Előbbiek körébe tartozik az iráni Hezbollah, valamint a Hamász. Az is kérdés, hogy az izraeli csapás arányos volt-e. A szakértő kiemelte: palesztin részről 1300-an haltak meg, köztük nagyszámú polgári áldozat volt, az izraeliek pedig csupán tizennégy embert veszítettek el. Arról vita van, hogy közülük mennyi volt a civil áldozat: egyes vélemények szerint három, míg mások szerint öt. Izraeli vélemények szerint a palesztin civilek halála elkerülhetetlen volt, mert „fedezékként" használták őket a terroristák. A háborúban támadás érte az ENSZ helyi központját is. Mindezek tekintetében ma még beláthatatlan politikai változások indulhatnak el a térségben és a nemzetközi színtéren egyaránt.