Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség kapui mindig nyitva állnak

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerő felvételei |  2020. szeptember 3. 21:14

A Miskolci Egyetem friss diplomásait köszöntötte dr. Ruszin Romulusz szeptember 3-án, csütörtökön. A Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a diplomaosztón tartott beszédében hangsúlyozta: a pályakereső diplomások számára a Magyar Honvédség kapui mindig nyitva állnak.

20200903_Miskolci Egyetem (10)

Az egyetem és a honvédelmi tárca együttműködése 2018 év végén kezdődött meg. Az akkor aláírt megállapodás négy fő területre terjed ki: a toborzásra, az önkéntes tartalékos szolgálatra, az oktatásra, valamint a kutatásra és a tudományos életre. A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség szakemberei tájékoztató előadásokkal és bemutatókkal népszerűsítik az egyetem hallgatói számára a szerződéses és a tartalékos katonai szolgálatot, míg az intézmény lehetőséget ad az egyetem rendezvényein és közösségi terein a Magyar Honvédség toborzóinak tevékenységére.

Az együttműködési megállapodás aláírása óta a felek számos alkalommal bizonyosodhattak meg a közös munka sikeréről, hiszen 2019-ben toborzóiroda is nyílt az egyetem területén, emellett pedig tavaly augusztusban az intézmény adott helyet az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred egyik kiképző foglalkozásának is.

20200903_Miskolci Egyetem (3)

Dr. Ruszin Romulusz – aki az egyetem díszpolgára - a friss diplomásokat köszöntve, beszédében úgy fogalmazott: az egyetemi tanulmányok végeztével, most újra a fiatalokon múlik, hogy merre indulnak el, elérnek-e újabb sikereket. Mint mondta: tudja, hogy sokaknak már van jövőképe, állásajánlata, munkahelye, mégis felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Honvédség számos lehetőséget rejt a pályakezdő diplomások számára is.

„Ez az egyetem számtalan olyan értéket képvisel, amelyet mi katonák is képviselünk” - mondta, példaként említve az egyetemisták egyenöltözetét, ami az összetartozást jelképezi, az eskü pedig a hűséget és a kötelességtudatot. Ruszin Romulusz aláhúzta: éppen ilyen a megújuló Magyar Honvédség is. Szólt a közelmúltban beszerzett és még beszerzés alatt álló haditechnikai eszközökről is, majd kiemelte, hogy mindezeken túl „a Magyar Honvédség biztos életpályát és megélhetést biztosít.” Hozzátette: habár nagyon fontos az egyéni karrier, amelynek része lehet egy külföldi álláslehetőség elvállalása is, mégis arra kéri a friss diplomásokat, hogy a Miskolci Egyetem falai között szerzett tudásukat kamatoztassák itthon, Magyarországot építsék munkájukkal.

20200903_Miskolci Egyetem (12)

Beszédét követően a helyettes államtitkár átvehette a Miskolci Egyetem emlékérmét, amelyet a tanintézmény fennállásának 70. évfordulója kapcsán adott ki az egyetem szenátusa.

Prof. dr. Horváth Zita rektor beszédében kifejtette: a végzős hallgatók mögött hosszú út áll. Hozzátette: az idei diplomaosztó más, mint az eddig megszokottak, hiszen a végzettek családtagjaik nélkül, egymástól távol, maszkban ünneplik a diplomát.

GALÉRIA

Kapcsolódó cikkek