Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: erős, ütőképes Magyar Honvédségre van szükségünk

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2020. szeptember 3. 21:25

Hosszú évtizedek után ismét a fejlődésé, az építkezésé a főszerep – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a honvédségi nyugdíjasok és a nyugállományú katonák találkozóján, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, szeptember 3-án, csütörtökön.

20200903_Szolnok (1)

A rendezvényen a tárcavezető kijelentette: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal egy erős, korszerű, ütőképes Magyar Honvédséget építhetünk fel, amelyre nagy szükség van. A megjelentekhez szólva a miniszter leszögezte: korábban is a hazát szolgálták és szolgálják napjainkban is. A katonai eskü ugyanis nemcsak az aktív katonai szolgálatról szól. „A hazáért vállaltuk ezt a hivatást, ezt a szolgálatot. Ezért éltünk és ezért tartottuk szem előtt mindig is a haza, a magyar emberek sorsának védelmét, szolgálatát” – tette hozzá Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter aláhúzta, ami napjainkban a nagyvilágban történik, arra kell, hogy figyelmeztessen minket: igenis egy valóban erős, ütőképes Magyar Honvédségre van szükségünk. A biztonságpolitikai események, a megjelenő fenyegetések mindenki számára nyilvánvalóak. Ma már az is jól érzékelhető – és ezt már a NATO is felismerte -, hogy a keleti mellett a déli fenyegetés is megjelent; s ennek hazánk a középpontjában helyezkedik el.

20200903_Szolnok (2)

Benkő Tibor ismertette a Magyar Honvédséget érintő és már folyamatban lévő fejlesztéseket, így részletesen beszélt a légierő és a szárazföldi haderőnem új fegyvereiről, eszközeiről. Mint hozzátette: ez azonban csak az érem egyik oldala, legalább ilyen fontos a megfelelő katonák toborzása, rendszerbe állítása és megtartása is. Ebben kapnak nagy szerepet a Honvéd Kadét Programban részt vevő oktatási intézmények (ezidáig már 68 iskolával működik együtt a Honvédelmi Minisztérium), az általános iskolák sportéletét segítő Honvédelmi Sportszövetség, illetve maguk a nyugállományú katonák is, akik példájukkal, beszélgetéseikkel, bíztatásaikkal segíthetik a fiatalok pályára orientálását.

A miniszter kiemelte: a hazai védelmi ipar megerősítése mellett a kutatás-fejlesztés területe is fontos. Minden olyan ország, amely a kutatás, az innováció területén az élen jár, fejlett hadiiparral rendelkezik. S ez fontos eleme annak a folyamatnak, amely során egy ország technológiai modernizációja lépést tud tartani a világban bekövetkező fejlődéssel is – mondta Benkő Tibor.

GALÉRIA