Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóba látogatott Magyarország köztársasági elnöke

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Ruzsa István |  2019. december 10. 19:45

A KFOR pristinai parancsnokságánál, valamint a Magyar Honvédség KFOR Kontingensénél tett látogatást Áder János, december 10-én. Magyarország köztársasági elnöke köszönetet mondott a magyar katonák szolgálatáért és eseménymentes, békés időszakot kívánt a közelgő karácsonyi időszakra.

1596073336

A koszovói látogatás kezdetén Áder János köztársasági elnököt, Benkő Tibor honvédelmi minisztert, Márkusz Lászlót, Magyarország koszovói nagykövetét, Korom Ferenc altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát, valamint helyettesét Böröndi Gábor altábornagyot a KFOR olasz parancsnoka fogadta. Michele Risi vezérőrnagy a 28 résztvevő nemzet alkotta misszió parancsnokságán tartott jelentésében bemutatta az ország jelenlegi biztonsági helyzetét, valamint a KFOR jelenlegi feladatait.

A találkozót követően a magyar delegáció tagjai felkeresték a Novo Selo-i tábort, ahol jelenleg az MH KFOR Kontingens 21. váltása teljesít szolgálatot. A közvetlenül a KFOR parancsnok irányítása alá rendelt harcászati tartalék zászlóaljának ünnepi állománygyűlésén Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőjében köszönetét fejezte ki Áder János köztársasági elnöknek, amiért korábbi műveleti területen tett látogatásait (Afganisztán és a Baltikum) ezúttal Koszovóban folytatta. Köszönetet mondott a KFOR-ban szolgálóknak is, amiért a magyar katonák a békét és a biztonságot szolgálva segítik a helyi embereket. Hozzátette, hogy a látogatás célja mindemellett az is, hogy az évvégi ünnepek közeledtével egy kis meglepetéssel szolgálva, hazai ízeket, ételeket és édességeket hozzanak az itt szolgálóknak. Beszédében aláhúzta: „számítunk önökre, egyrészt az itteni munkában, másrészt amikor hazaérkeznek, hiszen az a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program ami elindult, nagy lehetőséget biztosít minden katona számára."

1596073336

Benkő Tibor kijelentette, hogy e lehetőség nem csak az új és várva várt technikai eszközökben rejlik, hanem a személyi állományról való gondoskodásban is. „Szeretném önöket tájékoztatni, hogy a kormány jelenleg is dolgozik azon, hogy az az életpályamodell, amit elindítottunk, továbbra is lendületesen, korszerű kereslet-kínálatnak megfelelő illetményt tudjon önök számára biztosítani" – fogalmazott.

Ünnepi beszédében Áder János köztársasági elnök a katonák külszolgálatának fontosságára hívta fel a figyelmet, elismerve áldozatkész munkájukat. Mint elmondta: „az önök itteni szolgálata egy valamiben döntően különbözik más külhoni munkáktól. A különbség, hogy önök küldetést teljesítenek. Minden rutinfeladatnak, minden megtett kilométernek, minden fegyelmezett pillanatnak, minden megterhelő szolgálatban eltöltött órának ez ad méltóságot." Kiemelte azt is, hogy a koszovói jelenlétnek ma is értelme és jelentősége van. Segít megakadályozni az ellenségeskedés kiújulását, betartani a tűzszünetet, biztosítani a polgári élet békéjét, készen állni egy esetleges újonnan kiújuló válság kezelésére. Komoly érdem, hogy a térség minden egymással vitában álló szereplője elfogadja ezt a jelenlétet és a nyugalom zálogaként tekint rá. Zárásként hangsúlyozta, hogy karácsony és újév közeledtével az egész világ a békét ünnepli, illetve a vágyott békéért imádkozik, amely aligha létezhetne a magyar katonák munkája nélkül.

1596073337

Az ünnepi állománygyűlésen a látogatás emlékéül, valamint a közelgő ünnepek okán átadták azokat a karácsonyi ajándékokat, amelyekkel a Honvédelmi Minisztérium igyekszik kellemesebbé varázsolni a külszolgálatot. E kedvességek mellett már az ünnepi díszbe öltöztetett fa alatt várakoztak azok a meglepetések is, amelyeket azon katonáink szerettei és hozzátartozói küldtek ki Koszovóba, akik a békét védelmezve, a családtól távol töltik az ünnepeket.

GALÉRIA