Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A megfigyelők megfigyelője

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. június 3. 6:01

A 22. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (IMOC) június 6-án, hétfőn kezdődik a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). A kiképzés három hétig tart, a végén pedig nem csak a hallgatók vizsgáznak majd – a kiképző központ is.

Tizenkilenc magyar, két egyiptomi, egy német és egy szlovén tiszt vesz részt az MH BTKK június 6-án, hétfőn induló ENSZ katonai megfigyelő alaptanfolyamán. A „vendég előadóként" meghívott kiképzők már megérkeztek Szolnokra, jelenleg az ő felkészülésük zajlik.

Drót László alezredes, a kiképző központ megbízott parancsnoka elmondta: valamennyien jól felkészült, több külszolgálat során szerzett katonai megfigyelői tapasztalattal rendelkező tisztek, akiknek a munkáját egy német őrnagy is segíteni fogja.

A hallgatók az első napokban főleg elméleti foglalkozásokon vesznek majd részt: a katonai megfigyelés alapjaival ismerkednek. Többek közt a békefenntartás ENSZ által kidolgozott alapelveivel, a nemzetközi szervezetekkel történő együttműködés lehetőségeivel, a híradással, a kommunikációval és a járőrözés végrehajtásával kapcsolatos szabályokkal.

A második héten aztán már a terepfoglalkozásokon lesz a hangsúly, a tanteremben tanultakat fogják alkalmazni a gyakorlatban. A különböző szituációs tréningeket a szolnoki laktanyában, Egerbaktán és Jászladány térségében hajtják végre. A kiképzés végén a hallgatók kétnapos záró gyakorlaton adnak majd számot a felkészültségükről, itt egy fiktív hadműveleti területen hajtanak végre békefenntartói feladatokat: járőrözést, fegyverzet ellenőrzést, „tárgyalni" fognak a szemben álló felek képviselőivel és ellenőrző-áteresztő pontokat üzemeltetnek.

A katonai megfigyelők alaptanfolyamának mostani felkészítésén ellenőrként az ENSZ Békefenntartó Műveletek Főosztályának egy kiképző tisztje is ott lesz. Az MH BTKK akkreditációja ugyanis tavaly áprilisban lejárt, ahhoz pedig, hogy a következő négy évben is elfogadják a tanfolyam diplomáját, ismét meg kell szerezniük a nemzetközi szervezet jóváhagyását. A megfigyelők „megfigyelője" azt ellenőrzi majd, hogy a tanfolyam előzetesen elküldött és már elfogadott kiképzési terve miként valósul meg a gyakorlatban.

Az elkövetkező három hétben tehát nem csak a leendő békefenntartók, hanem az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoki állománya és oktatói is vizsgáznak.

 
 

 Fotó: A szerző felvételei és archív