Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mianmari hadsereg rabszolgaként dolgoztat elítélteket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 14. 9:16

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet bírálta július 13-án szerdán a mianmari (burmai) hadsereget, amiért a határ menti etnikai milíciákkal szemben gyakran emberi pajzsként használ fegyenceket, és kivégzi a szökni próbáló elítélteket. A New York-i központú szervezet megállapítása szerint az elítéltek rabszolgaként dolgoztatása háborús bűntett, amelyet a helyi hatóságoknak jelenteniük kellene, az ENSZ-nek pedig ki kellene vizsgálnia. Burmai illetékeseket egyelőre nem sikerült megszólaltatni az ügyben.

Az elnyomó délkelet-ázsiai ország hadseregét közel két évtizede vádolják civilek, köztük elítéltek kényszerítésével arra, hogy “hordárokként" szolgáljanak, de “a burmai hadsereg a kegyetlenkedést még magasabb szintre emelte azzal, hogy a foglyokat életveszélyes frontszolgálatra kötelezte – hangsúlyozta Elaine Pearson, a HRW ázsiai igazgatóhelyettese.

A csaknem fél évszázadon keresztül a hadsereg által irányított Mianmarban először tavaly tartottak választásokat, a hatalmat pedig idén márciusban átadták a civil kormánynak. Sokan azonban úgy vélik, hogy az új kormány mögött a korábbi katonai erők állnak, és valójában nem sokat javulta helyzet azóta sem, hogy a burmai demokrácia élharcosának számító Aung Szan Szú Kji-t 2010 novemberében kiengedték hétéves házi őrizetből.

Mintegy kétezer politikai fogoly van még rács mögött, továbbra is több mint százezer menekült él a szomszédos Thaiföldön, s folytatódnak a szórványos összecsapások az északi és a keleti területeken a hadsereg és az évtizedek óta nagyobb autonómiáért küzdő különböző etnikai milíciák között.

A szökött “hordárok" által elmondottak azt mutatják, hogy a burmai hadsereg kegyetlenkedései mit sem változtak a tavalyi választások óta – mondta Poe San, a mianmari székhelyű Karen Emberi Jogi Szervezet vezetője, amely a HRW-vel együttműködve adta közre a témát a legfrissebb információk alapján feldolgozó, 70 oldalas beszámolóját. A jelentés a 2010 és 2011 között a keleti Karen és Pegu régiókban életük kockáztatására kényszerített emberekkel készített 58 interjú alapján állították össze.

A jelentéktelen és súlyosabb bűncselekmények miatt elítélt fegyenceket találomra hurcolták el a helyi börtönökből átmeneti táborokba s adták át őket a katonai egységeknek. A “hordárok" beszámoltak rögtöni kivégzésekről, kínzásról, verésről és arról, hogy a foglyokat gyakran aknamezőre küldték előre, valamint élő pajzsként használták a katonák védelmére. Megtagadták tőlük az életben maradásukhoz szükséges orvosi ellátást, élelmet és szállást a HRW-jelentés szerint.

Egy “hordár" katonai táborba szállított élelmet, amikor a lába alatt felrobbant egy taposóakna – számolt be az egyik szemtanú. “A katonák nem törődtek vele, ő ordított a fájdalomtól, mégsem segített neki senki. Amikor visszafelé jöttünk a hegyről, már halott volt. Ruhái és lábának darabjai az egyik fáról lógtak le." A burmai hadseregben “hordároknak" nevezett személyeket valójában “értéktelen teherhordó öszvéreknek" tekintik – mondta Pearson.