Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nigeri katonai junta átadja a hatalmat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 6. 10:38

A nigeri katonai junta bejelentette szerdán, hogy az országban jövő február közepéig befejeződik az átmenet a katonai uralomtól a polgári kormányzásig. A múlt hónapban a politikai és üzleti élet képviselőiből álló tanácsadó testület azt javasolta a katonák vezette átmeneti kormánynak, hogy egy éven belül adja át a hatalmat a civileknek.

A magát a Demokrácia Helyreállítása Legfelsőbb Tanácsának (CSDR) nevező junta egyik szóvivője arról tájékoztatott szerdán, hogy a CSRD a helyzet alapos elemzése után úgy döntött: elfogadja a tanácsadó testület javaslatát, és a február 18-i hatalomátvételtől számítva 12 hónapban határozza meg az átmeneti időszak tartamát.

Ebből az következik, hogy 2011. február 18-ig befejeződik a hatalomátadás a polgári kormánynak. A szóvivő ugyanakkor nem nevezte meg a választások időpontját. A junta vezetője, Salou Djibo korábban ígéretet tett arra, hogy a nyugodt és pártatlan átmenet lebonyolítása érdekében sem a junta, sem az átmeneti kormány tagjai közül senki se indul majd a választáson.

Nigeri katonák február 18-án rohamozták meg a fővárosban, Niameyben a kormányzat székhelyét, ahol éppen tanácskoztak a miniszterek az államfővel. Az államcsíny után a junta bejelentette, hogy feloszlatja a kormányt, és felfüggeszti az ország tavaly elfogadott alkotmányát.

A nemzetközi közösség bírálta ugyan a puccsisták tettét, de több diplomata úgy vélekedett: az államcsíny lehetőséget teremt arra, hogy rendeződjön a politikai válság, amely tavaly augusztusban bontakozott ki, miután népszavazáson módosították az alkotmányt, és három évvel meghosszabbították az országot tíz éve irányító Mamadou Tandja államfő mandátumát.