Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nyugat-Balkán stabilitása közös érdek

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2021. október 19. 16:16

Háromnapos, hivatalos látogatáson Észak-Macedóniában járt a Magyar Honvédség parancsnoka. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a balkáni ország vezérkari főnöke, Vasko Gjurchinovski altábornagy meghívásának tett eleget. A két vezető a lehetséges együttműködés részleteiről egyeztetett a találkozón.

hivatalos fogadás

A négyszemközti megbeszélésen elhangzott, hogy az illegális migráció és a koronavírus-járvány kitörése ismét rávilágított a Nyugat-Balkán országai és az Európai Unió közötti együttműködés szükségességére. A Nyugat-Balkán stabilitása nélkül jelentősen megnőhet a járványok kitörésének veszélye és az illegális migráció fokozódása Európában. A magyar álláspont továbbra is egyértelmű: a tömeges migráció okozta válsághelyzetet helyben, a keletkezés forrásánál kell megoldani. A nemzeti határaink védelme mellett hatékonyan ki kell használnunk a regionális együttműködésen alapuló lehetőségeket és eszközöket.

A négyszemközti találkozót követő plenáris megbeszélésen kiemelt téma volt Észak-Macedónia hadseregének lehetséges szerepvállalása a székesfehérvári székhelyű Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság működésében. A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte, hogy a kezdeményezés a NATO szövetséges országok közötti sikeres nemzetközi együttműködés egyik jó példája. Ez a közép-európai együttműködés jelentősen hozzájárulhat a Nyugat-Balkán és a régió biztonságához.

Sztevo Pendarovszki II.

A következő időszak kihívásaival kapcsolatban a Magyar Honvédség parancsnoka úgy fogalmazott, hogy Magyarország nagyon fontosnak tartja a KFOR és az EUFOR szerepét a nyugat-balkáni régió biztonságának fenntartásában, ezért jelenleg is csaknem 600 magyar katona teljesít szolgálatot a térségben. A Magyar Honvédség emellett oltásokkal is segít Koszovónak és Bosznia-Hercegovinának – elsősorban a misszióban részt vevő polgári személyzet oltásával -, ami hozzájárulhat a járvány mielőbbi megszüntetéséhez.

A Magyar Honvédség parancsnoka hangsúlyozta: a régió sikeres euro-atlanti integrációja tartós megoldást nyújthat és garantálhatja a Nyugat-Balkán stabilitását és biztonságát. Ennek megfelelően határozottan támogatjuk, hogy az euro-atlanti integráció az EU és a NATO napirendjén maradjon, miközben hiteles bővítési perspektívát kínálunk a régió országainak, köztünk Észak-Macedóniának. Az EU bővítését a magyar V4 elnökség is támogatja.

A háromnapos látogatás során dr. Ruszin Szendi Romulusz találkozott Sztevo Pendarovszkival, Észak-Macedónia köztársági elnökével, megbeszéléseket folytatott Radmila Sekerinska védelmi miniszter asszonnyal, valamint látogatást tett az Észak-macedóniai Különleges Műveleti Zászlóaljnál és a Pilótaképző Központban.