Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni hadsereg offenzívát indít

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 15. 8:33

A pakisztáni hadsereg utasítást kapott a pakisztáni tálibok vezetője, Baitulla Mehszud elfogására. Az e célból Dél-Vazirisztánban indított offenzíva hírét vasárnap jelentették be, azután, hogy néhány órával korábban pokolgépes merénylet áldozata lett nyolc ember egy észak-pakisztáni város piacán.

Az offenzíva várhatóan elnyeri az Egyesült Államok tetszését, amely szerint a törzsi vidék rendkívül nyugtalanító búvóhelye az Afganisztánban állomásozó katonákra támadó táliboknak és az al-Kaida terroristáinak.

Mehszudot vádolják több pakisztáni öngyilkos merénylet – így a Benazir Bhutto volt kormányfő életét kioltó 2007. decemberi támadás – megszervezésével.

Avaisz Ahmed Gani, az Északnyugati Határvidék tartomány kormányzója Mehszudra utalva újságírókkal közölte: a hadsereg és a rendvédelmi erők utasítást kaptak, hogy valamennyi eszköz felhasználásával “semmisítsék meg" a gyilkosokat. Azt nem közölte, mikor kezdődik az offenzíva, csupán azt, hogy Mehszud és emberei Pakisztán-ellenes erőknek – közöttük számos külföldinek – adtak menedéket és öngyilkos merénylőket képeztek ki.

CímkékAfganisztán