Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Géppuskatűz-imitáció és katonai babgulyás a Várban

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. június 15. 9:24

Idén ismét megrendezésre kerül a Múzeumok Éjszakája, amelynek keretén belül június 20-án és 21-én minden érdeklődőnek izgalmas programokat kínál majd a Magyar Örökség-díjas Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Emellett a rendezvény teljes időtartama alatt kedvezményes hadtörténeti könyvvásárt tartanak.

A „Magyarország biztonságban – tíz év a NATO-ban" című programhoz kapcsolódik az a különleges kiállítás, amely a NATO országok, így a Magyar Honvédség misszióinak felszereléseit és egyenruháit mutatja be. A hétvégén bemutatkoznak a KFOR misszióban szolgálatot teljesítő katonák is, a látogatók megismerhetik a magyar és más hadseregek rendszeresített katonai felszereléseit, valamint láthatnak egy ellenőrző-áteresztő pontot is.

1595888152
Múzeumjáró éjszakánk során a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban megismerkedhetünk a tűzszerészek munkájával és a robbanóanyag-mentesítés alapjaival: tűzszerész robot, repesz és robbanásálló tűzszerészruha, valamint egyéb más felszerelés is látható lesz a nagyközönség számára.

A missziókban alkalmazott új gyalogsági fegyverek arzenálja, valamint új vegyi felderítő és híradástechnikai eszközök is bemutatásra kerülnek, így a GEPÁRD, a KGP-9, valamint a MINIMI is. A vendégek betekintést nyerhetnek a speciális felkészültséget igénylő külföldi katonai missziók életébe, tevékenységeibe és megismerkedhetnek egy rendszeresített Mercedes terepjáróval is.
Az intézmény területén megtaláljuk majd a Magyar Honvédségben rendszeresített ATLAS légvédelmi rakéta indítóállványt is, valamint hordozójárművét, egy összkerékhajtású terepjárót is (Mercedes Unimog tehergépkocsi), a Márvány Teremben pedig az érdeklődők kipróbálhatják ügyességüket egy JET FLY (MIG 29) harci vadászrepülőgép szimulátor segítségével. A Kapisztrán téren mindeközben bemutatnak egy D-442 FUG felderítő úszó gépjárművet, egy BTR 152 páncélozott csapatszállító harcjárművet és egy BRDM-2 páncélozott harcjárművet, szakemberek tájékoztatásából pedig megtudhatjuk harcászat-technikai jellemzőiket is.

Megismerhetjük az 1950-es évekbeli Déli Védelmi Rendszer egy különleges erődelemét, a PANZER-4-et, emellett pedig egy tüzelőállásba helyezett MAXIM géppuskával is találkozhatunk – óránként vaklőszerrel géppuskatűz-imitációt hajtanak végre 21.00 és 24.00 óra között. Az SZ-100 elektromos jelzőrendszer, azaz a „Vasfüggöny" imitált üzemeltetése is a program részét képezi a hétvégén.

A Nándor Honvéd Díszőrség kétóránkénti díszőrjáratát és színes díszegyenruháját is megcsodálhatják a látogatók, 18.00 és 20.00 órai kezdettel pedig katonazenét is hallgathatnak, hiszen a Magyar Honvédség Szolnoki Helyőrségi Zenekar térzenéje eleveníti fel az egykori hangulatot „Toborzó zenei sétájával". Emellett Nagy Csaba tárogatóművész kuruc kori koncertjét hallhatják az érdeklődők 22.30 és 24.00 órai kezdettel.

„Aki nem lép egyszerre…" címmel katonai alaki kiképzés és interaktív múzeumpedagógiai foglakozás várja a kicsiket és a nagyokat, ahol múzeumpedagógusok segítségével készíthetnek huszárcsákót és tarsolyt a vállalkozó kedvűek.

Az MH Logisztikai Ellátó Központ Logisztikai Szakgyűjteménye nyitva áll a Múzeumok Éjszakája szerelmesei előtt, ráadásul az elsőként érkező látogatókat „katonai" babgulyással látják vendégül. (A gyűjtemény látogatása kizárólag csoportosan lehetséges. A csoportokat oda és vissza a HM autóbusza szállítja térítésmentesen. Az autóbuszok a Budai Várból, a Kapisztrán térről óránként indulnak 19.00 és 02.00 óra között. A tájékozódást kihelyezett táblák segítik.)

A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Technikai Intézetében eközben lehetőség lesz a Magyar Honvédség haditechnikai fejlesztéseit bemutató gyűjtemény megtekintésére. A múzeum látogatóiról infrakamera segítségével hőfotót készítenek, majd azt elektronikusan postázzák is a megadott címre (itt ugyancsak csoportos látogatás lehetséges, HM autóbusszal térítésmentesen, akárcsak a Logisztikai Szakgyűjtemény esetében).

A rendezvény teljes időtartama alatt kedvezményes hadtörténeti könyvvásárt tartanak, ahol az intézmény tudományos munkatársainak művei vásárolhatóak meg.
A programok június 20-án (szombaton) 15.00 órától június 21-én, (vasárnap) 02.00 óráig látogathatók.

Mindeközben természetesen a múzeum kiállításai szakmai tárlatvezetéssel megtekinthetőek lesznek 19.00, 21.00, 23.00, valamint 01.00 óra kezdési időpontokkal. (Fényesebb a láncnál a kard, Magyarország 1848-49, Kard és Koszorú: Válogatás ezer év katonai jelképeiből, Mire a falevelek lehullanak… lehullottak…, A Nagy Háború 1914-1918, És legördült a vasfüggöny, Magyarország katonai története 1948-1968, A Piavetól a Donig, Dontól a Dunáig, Magyarország katonai története 1918-1948-ig, Luigi Ferdinando Marsigli: Magyarország felfedezője.)