Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Pest vármegyei hősökre emlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu / Petróczy Levente | Fotó: Tischler Zoltán |  2024. január 21. 16:32

Az 1943-ban a Don-kanyarban harcoló 2. Magyar Királyi Hadsereg katonái és munkaszolgálatosai emléke előtt tisztelegve, Pilisvörösvár, Pilisszentiván és Piliscsaba településeket érintő emléktúrát szervezett a Magyar Tartalékosok Szövetsége szoros együttműködésben az MH 1. vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezreddel január 20-án.

A MATASZ Don-81 Emléktúra országos rendezvénysorozat részét képező, a Pilis településeit magába foglaló, mintegy tizenkét kilométeres túra Pilisvörösvárról, a Hősök teréről indult. Az emléktúra során érintett települések hősi emlékműveinél rendezett megemlékezésekkel a szervezet a második világháborúban harcoló magyar katonák és munkaszolgálatosok, valamint az egykori honvédelmi miniszter, Nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes tetteire és önfeláldozására szeretne mindenkit emlékeztetni. Továbbá fenn kívánják tartani a közös emlékezés lángját, hiszen talán nincs is hazánkban olyan település, ahol nem gyászoltak volna senkit a második világháború vérzivataros évei után.

Bíró Sándor nyugállományú rendőr ezredes, a MATASZ Pest vármegyei szervezet elnöke elmondta, hogy a korábbi években mindig valamely társszervezet emléktúrájához csatlakoztak, de négy éve a szervezet Nagybaczoni Nagy Vilmos Menetszázada saját túrát szervez, melyhez idén a regisztrált, civil emlékezők mellett a gödöllői területvédelmi ezred katonái is csatlakoztak.

_I1A9153-másolat

A második világháborús emlékművek megkoszorúzását követően az emléktúra a piliscsabai köztemetőben ért véget. Nagybaczoni Nagy Vilmos sírjánál felidézték az egykori honvédelmi miniszter emberséges és hazafias intézkedéseit. „Annak a katonának a sírjánál állunk, aki ember maradt az embertelenségben. Megszüntette a munkásszázadok fogolyként való kezelését, elrendelte a betegek és szolgálatra alkalmatlanok leszerelését, megkövetelte a munkaszolgálatosok megfelelő ellátását, valamint megtiltotta a testi fenyítést. Példát mutatott arról, hogy a vezetés soha nem hatalom, hanem példamutatás és felelősség” – mondta emlékező beszédében vitéz Szurmay Sándor leszármazottja, Szurmai János.

Hozzátette, nemcsak a Don-kanyarban elesettek és Nagybaczoni Nagy Vilmos fáradtságos munkájáért jár a köszönet, hanem a ma aktívan tevékenykedő, önkéntes tartalékos szolgálatot teljesítő katonáknak is jár az elismerés, hiszen ők azok, akik munkájuk és családjuk mellett szolgálják hazájukat.

Kapcsolódó cikkek