Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Rockwell modernizálja az USA és a NATO légtérellenőrzőit

Szöveg: JETfly |  2010. július 21. 20:51

Az amerikai Rockwell Collins vállalat kapta meg a Boeing-től azt a megrendelést, amelynek keretében modernizálják mind az Egyesült Államok, mind pedig a NATO E-3 Sentry típusú légtérellenőrző gépeit. Tervek szerint a modernizációt összesen 50 repülőn fogják végrehajtani. A szerződést az idei 2010-es farnboroughi szakkiállításon írták alá.

Jelenleg az Egyesült Államok légiereje 33 darab E-3B/C-t, a NATO pedig 17 darab E-3A típusú légtérellenőrzőt tart hadrendben. A Rockwell Collins első lépésben modernizálja a fedélzeti berendezéseket, melyekkel az AWACS repülőgépek képesek lesznek az egymás, valamint más repülőeszközök közötti gyors információcserére. A következő lépésben pedig fejlesztik a navigációs, felderítő és az azonosítási képességeket.

2010 januárjában a franciák is döntöttek a saját légtérellenőrzőik modernizálásáról, mely alatt Block 40/45-ös szintre fejlesztik a gépeket.

A francia modernizáció során új folyadékkristályos kijelzőket és számítógépes berendezéseket, valamint új fejlesztésű adat és információ átviteli rendszereket építenek be.

Arról, hogy a franciák igényt tartanak-e a Rockwell Collins féle modernizációs programra, egyelőre nincs információ. Az E-3 Sentry-k jelenleg az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Szaúd-Arábiában, és a NATO-ban teljesítenek szolgálatot.