Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sport kifejezi az összetartozást és a barátságot

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga, Horváth Sztaniszláv |  2024. február 16. 12:09

„Barátság a sporton keresztül” – ez a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) jelmondata, ami hetvenhat éve áll példaként előttünk – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a nemzetközi sportszövetség megalakulásának évfordulója alkalmából rendezett futáson, a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) atlétikai pályáján, február 16-án, pénteken.

„A barátság és sportolás kapcsolatának gondolata Magyarországon is gyökeret vert, hiszen mi sem lehetne alkalmasabb a sportnál arra, hogy a katonák kifejezzék egymás iránti barátságukat, bajtársiasságukat és összetartozásukat” – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi tárca vezetője elmondta: az, aki sportol, már félig katonának számít, a 3,2 kilométeres távot teljesítő résztvevők pedig mindannyian katonák, kadétok vagy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség alkalmazottjai.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, hogy a Nemzetközi Katonai Sporttanácsot jelenlegi székhelyén, Brüsszelben alapították, 1948. február 18-án, és a szervezet alapvető célja az, hogy a világbéke elősegítése érdekében támogassa a fegyveres erők közötti sporttevékenységet. A megalapítás évfordulójához időzített, 2006 óta évente megrendezett emlékfutáson a Magyar Honvédség katonái és honvédelmi alkalmazottai 2015 óta vesznek részt; idén a nyolcezerötszázat is meghaladta az országos jelentkezők száma, ami új rekordnak számít. A Magyar Honvédség Sportszázadának katonái félórás bemelegítést tartottak a futóknak, majd ezt követően együtt – mintegy kétszázötvenen – teljesítették a pályán a nyolc kört.

_HSZ3080

„Nagyon sokat fejlődött a Magyar Honvédség fizikai értelemben és tudás kapcsán is az elmúlt időszakban” – mondta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, hozzátéve: egyfajta „nagycsaládi ünnepként” tekint a sporteseményre. Mint fogalmazott: a sport kiválóan alkalmas arra, hogy az ember önismereti képességét fejlessze, jellemét pozitív irányba alakítsa, „ráadásul a mai futás valódi közösségi élményt kínál”.

Krizsán Szabolcs százados, a sportszázad parancsnoka elmondta: az MH Altiszti Akadémia szervezetébe tartozó, élsportolókból létrehozott alegységből mintegy harmincan futották le a 3,2 kilométeres távot. „Számunkra is nagyon fontos, hogy katonai feladatokban is részt vegyünk, valamint az, hogy a sport által még szorosabb viszonyt tudjunk kialakítani” – részletezte. A többszörös magyar és világkupa-győztes, Európa-bajnoki bronzérmes dzsúdós szerint a honvédségi állomány fizikai állapota fejlődik, a katonák az átfogó haderőfejlesztés hatására szakszerűbb körülmények között és jobban felszerelt létesítményekben készülhetnek a rájuk váró feladatokra.

A sporteseményen – mások mellett – Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára, Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar kiképzési csoportfőnökségének főnöke, Gergely István olimpiai bajnok vízilabdázó, a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke, valamint Imre Géza olimpiai ezüstérmes párbajtőröző, a BHSE sportigazgatója is részt vett.