Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szaharában gyakorlatoznak a britek

Szöveg: Háború Művészete |  2008. október 30. 7:46

A Royal Gibraltar Regiment évente megrendezésre kerülő hadgyakorlatának – Jebel Sahara – idén Marokkó ad otthont, ahol részt vesznek a brit egyesített helikopteres erők forgószárnyasai, valamint marokkói ejtőernyős egységek is.

Ez a gyakorlat egyaránt fontos a brit erők számára, hiszen az afrikai ország földrajzi adottságai, valamint az időjárási körülmények igen jó lehetőséget teremtenek a gyakorlatozásra. A Jebel Sahara nyitányaként egy túszmentő akcióban vesz részt 3 gibraltári, illetve 2 marokkói osztag, akik 3 napot szánnak majd a 9 képzeletbeli túsz mentésének megtervezésére és kivitelezésére. A gyakorlat középső fázisa 3 nagyobb részre osztható, melyek egyenként 4 napot vesznek majd igénybe. Ebben a szakaszban az alapvető gyakorlati elemekre helyezik a hangsúlyt.

A harmadik fázisban (“Wandering Vulture") a gibraltári erők 25 főből álló egységei a Land Rover expedíciót hajtják végre, részben az Atlasz-hegységben, részben pedig a Szahara nyugati részén. Az illetékesek szerint ez a hadgyakorlat igen hasznos lesz a különböző egységeknek, hiszen a gibraltári erők jól ismerik a terület adottságait és a helyi lakosokat is, ami további segítséget jelent számukra egy külföldi fegyveres erővel való együttműködésben.

A Jebel Sahara csúcspontjának a “Sahara Patrol" ígérkezik, ahol 3 nap alatt összesen 55 kilométert kell megtenniük gyalogosan a 10 főből álló csapatoknak. Az út során összesen 14 akadállyal kell szembenézniük, melyek során bizonyíthatják többek között az elsősegélynyújtó, valamint a túlélő képességeiket is.