Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megfutamították a kalózokat

Szöveg: JETfly |  2008. október 30. 7:42

Máris sikert könyvelhetnek el a spanyolok az egyik P-3 Orion típusú haditengerészeti járőr repülőgépük révén a Szomália körüli vizeken garázdálkodó kalózok ellen vívott harcban, hiszen a minap megakadályozták az egyik hajó elleni támadást.

Mint ismeretes, a spanyolok Dzsibutiba telepítették a P-3-ast és személyzetét, mert így hatékonyabban tudják megvédeni hajóikat a támadásoktól. A repülőgép ezúttal egy olajszállító tanker segítségére sietett annak vészjelzései nyomán, és füstbombákkal riasztotta el a helyi kalózokat az Ádeni-öböl térségében.

Spanyolország a repülőgépen kívül egy 90 fős egységet (pilóták és földi kiszolgálók) is küldött Dzsibutiba, ahol már állomásozik egy francia tengerészeti járőrgép is. Az amerikai gyártmányú P-3C tengerészeti felderítő repülőgépek nagy hatótávolságuk és fejlett elektronikai rendszereik révén hatékonyan alkalmazhatóak az ilyen jellegű bevetéseken, hiszen könnyen és gyorsan megtalálják a kalózhajókat. Szükség esetén akár bombákkal és torpedókkal is közbeléphetnek, de mint a mostani példa mutatja elegendő lehet a füstbombák alkalmazása is a támadók megfutamítására.

Az Ádeni-öböl nemzetközi vizein havonta 1500-1600 hajó fordul meg, hiszen ez a térség egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonala. 2008-ban havonta 3-4 hajót kerítettek hatalmukba a kalózok, ezért Spanyolország most segíteni kíván a partok felügyeletében, mivel a kalózok száma folyamatosan növekszik.