Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szürke hétköznapok színei

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 18. 12:34

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum márványtermében mutatták be dr. Toperczer István orvos alezredes Ég–Szín–Tér című fotóalbumát. A könyvbemutató után a szerző-fényképész dedikálta is a művét. Albumának külön értéke, hogy olyan életképek, fotók, dokumentumok is találhatók benne, amelyek bemutatják, hogy a katonai repülés miként kötődik a polgári élethez.

A rendezvényt dr. Markó György ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatójának tudományos helyettese nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte: mint olvasót elbűvölte az orvos-fényképész katonatiszt új könyve, amely a HM Zrínyi Kht gondozásában jelent meg.

A fotóalbumot Orosz Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke mutatta be az érdeklődő közönségnek. Elmondta: egyszerre van könnyű és nehéz helyzetben. Könnyű a helyzete, mivel egy barát és közvetlen munkatárs munkáját kell bemutatni, ismertetni, ajánlani. De ugyanakkor nehéz is beszélnie, mert a jelenlévők szakmabeliek. Hiszen hozzáértők, a szakmát, a hivatást szeretők jöttek el a rendezvényre.

1595885116
– A légierő és a katonai repülés témakörében dr. Toperczer István orvos alezredesnek, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis orvosának ez a harmadik könyve – mondta Orosz Zoltán vezérőrnagy, hozzátéve: az első könyv, a Felhőlovagok volt, amely egy mára már letűnt korszakot dokumentált. Ezt követte a Forgószárnyas huszárok című kiadvány, amely a Magyar Honvédségnél rendszeresített helikoptereket mutatta be. A mostani, Ég–Szín–Tér című fotóalbumban olyan fotók jelentek meg, amelyek korábbi kiadványokban még nem lettek publikálva.

Miért jó, miért szép ez az album? – tette fel a kérdést Orosz vezérőrnagy. Válaszként kiemelte: a honvédelem, és a katonai repülés ügyét meg kell ismertetni, el kell fogadtatni a környezetünkkel. Az adófizető polgárnak meg kell mutatni, hogy az adóforintjait mire használják fel.

– A fotóalbumban olyan képek találhatók, amit ha egy laikus lapoz fel, akkor ő is látja-érti, hogy mivel foglalkoznak a katonai repülők – mondta Orosz Zoltán vezérőrnagy, majd arról beszélt: az album külön értéke, hogy olyan életképek, fotók, dokumentumok is találhatók benne, amelyek már azt mutatják be, hogy a katonai repülés hogyan kötődik a polgári élethez, melyek azok a területek, amelyeken csak együttműködve lehet a feladatokat teljesíteni.

– Az album nagy értékének tartom még – fogalmazott Orosz tábornok –, hogy olyan fotók szerepelnek benne, amelyeknek mondanivalója és tartalma van. Hiszen fényképet bárki tud készíteni, aki fényképezőgéppel rendelkezik. De tartalommal rendelkező fotót csak olyan ember tud exponálni, aki benne él a közegben, érzi a rezdüléseit, tudja, hogy mik az összefüggések, miért küzdenek azok az emberek, akik az adott hivatásnak meg akarnak felelni. Így tud láttatni olyan pillanatokat, szemléltetni olyan mozzanatokat, amelyek különösen magyarázat nélkül is egyértelművé teszi a laikus számára, hogy ezek az emberek miért annyira elhivatottak és megszállottak.

Az Ég-Szín-Tér című fotóalbum szerzője, dr. Toperczer István orvos alezredes felszólalása elején felelevenítette

1595885116
azt az utat, amelyen civil sebészből katonaorvos, majd fényképész, légi fotós lett. Kiemelte: a repülés iránti szerelme harminc évvel ezelőtt kezdődött, s azóta is tart. Mesélt arról, hogyan lett katonaorvos, miként jelentek meg könyvei.

– A fiókomban található képekből születtek meg a könyvek, mert úgy gondoltam, hogy közkinccsé kéne tenni. Ha már megadatott nekem a lehetőség, hogy ott lehessek, fényképezhessek, akkor ezt megosztom mindenkivel – mondta a mindenki által csak TopiDokiként ismert Toperczer alezredes, hozzátéve: ez az album merőben más, mint az előbbiek, de nem is akart az előző két könyvhöz hasonlító kiadványt készíteni. A mostani album a NATO-tagságunk tíz évéből emel ki életképeket, a repülős szakma életéből. Embert és gépet, illetve közös pillanataikat mutatja meg az album, a sajátos világukban.

– A könyv nem színes ünnepeket akar bemutatni. Úgy fogalmaznék inkább, hogy a szürke hétköznapoknak a színeit találjuk meg az oldalakon. A napi feladatokat, gyakorlatokat, azokat a pillanatokat, amelyeket tényleg csak azok élhetnek át, akik nap mint nap a repülős szakmában dolgoznak. A képekhez saját gondolatokat fűztem. Úgy szoktam fogalmazni, bárhol is nyílik ki az album, ott az olvasót várja egy élmény, egy érzés – mondta dr. Toperczer István.

A könyvbemutató után az érdeklődők a helyszínen meg is vásárolhatták a kiadványt, amelyet a szerző-fényképész dedikált is.

(Dr. Toperczer István orvos alezredesről készített portrénkat itt olvashatják.)

További képek:

1595885116
 

1595885116
 

1595885116
 

1595885117
 

1595885117
 

1595885117
 

Fotó: Szűcs László