Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A teljes béke szinte lehetetlen”

Szöveg: Szűcs László |  2009. január 5. 20:01

Egyre komolyabb és egyre véresebb a Gázai övezetben zajló háború. Az egy hétig tartó légitámadás-sorozat után a múlt szombaton a szárazföldön is megindított offenzíva hosszú lesz. Legalábbis erre számítanak az izraeli vezetők. A honvedelem.hu Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt kérte fel a kialakult helyzet értékelésére.

A Hamász és Izrael között tavaly júniusban aláírt fegyvernyugvás – mint ahogy azt akkor a honvedelem.hu megkeresésére Gazdik Gyula egyetemi docens, biztonságpolitikai szakértő elmondta – egy olyan időszak, amely rendkívül bizonytalan és bármikor véget érhet.

Az „előrejelzés" helytálló volt, hiszen a tűzszünetet sem az izraeliek, sem pedig a Hamász nem tartotta be. A radikális palesztin szervezet szinte végig rakétákat lőtt Izraelre, a zsidó állam pedig nem volt hajlandó teljesíteni a tűzszüneti vállalását, vagyis, hogy feloldja a gázai blokádot – mondta el érdeklődésünkre Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: a háromszázötven négyzetkilométeres területű gázai övezetben másfélmillió ember lakik, ez a Föld egyik legsűrűbben lakott körzete. Csak összehasonlításként, Budapest területe megközelítőleg 540 négyzetkilométer… Ráadásul Gáza nagy része sivatagi terület, s nagyon sok a menekülttábor, ahol elképesztő szegénységben élnek az emberek.

A „civil" és a „profi"

1595882738
– Ez a háború szinte mindenben különbözik a 2006-os izraeli-libanoni konfliktustól. Egyrészt a libanoni háború során a kommunikációra leginkább a „káosz" jelzőt lehetett használni, hiszen minden izraeli parancsnok szabadon nyilatkozhatott. Jelenleg központi tájékoztatás van, tehát a harctéri parancsnokokat az interjúkról letiltották. Természetesen az sem véletlen, hogy a külföldi tudósítókat kitiltották Gázából. S bár ezt a döntést az izraeli legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte, és visszamehettek a térségbe az újságírók, csak számos megkötéssel dolgozhatnak. Mindemellett a tartalékosokat a libanoni háborúban „nem vették emberszámba", most őket is jól felkészítették, és teljes értékű katonaként fogadják el. Érdemes megemlíteni azt is, hogy 2006-ban nem működött a hátországvédelem, most pedig a hátországot is profi módon felkészítették. A legnagyobb különbség azonban kétségtelenül az, hogy az akkori izraeli védelmi miniszter Amir Peretz teljesen „civil" volt, a mostani, Ehud Barak pedig igazi „profi" – mondta Nógrádi György.

A libanoni háború tapasztalatait a szárazföldi hadművelet megindulása előtt is felhasználták, hiszen még a légitámadások megkezdése előtt Izrael a gázai biztonsági sávot egyről két kilométerre szélesítette ki, és mindent végigbombázott, hogy a harckocsikat ne érje aknatámadás – mint történt az a libanoni hadművelet során.

Konfliktus több színtéren

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy a regionális konfliktus több színtéren zajlik. Egyszer létezik egy arab-izraeli ellentét, emellett pedig egy arab-arab, valamint egy szír-izraeli ellentét is. Ráadásul – teljesen új tényezőként – elkezdődött a lakosság rendkívül kemény lázadása négy hatalom ellen. Egészen pontosan Mubarak ellen Egyiptomban, a jordán királyi család ellen Jordániában, a palesztin hatóság ellen Ciszjordániában, és a szaudi uralkodó ellen Szaud-Arábiában. Mindezt az is bizonyítja, hogy a Hamász vezetői a harmadik intifádát már nemcsak Izrael, hanem a Nyugat és Izrael ellen hirdették meg. Fő ellenségként pedig Mahmúd Abbászt, a Fatah vezetőjét és Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt jelölték meg.

Abbász ugyanis mindössze arra hajlandó, hogy közös demonstrációt tartson a Hamásszal, ám katonailag nem szándékozik fellépni Izrael ellen. Ez a Ciszjordániában élők közel sem tetszik mindenkinek, egyre többen tüntetnek a Fatah ellen, a Hamász mellett, s mindenhol a radikális szervezet térnyerése figyelhető meg. Ráadásul Abbász mandátuma január 9-én lejár. Vélhetően rendeletileg hosszabbítják meg hatalmát, hiszen, ha választások lennének, azt biztosan elveszítené.

1595882738

Nógrádi György szerint izraeli szempontból az jelentené a győzelmet, ha a Hamász vállalná: nem lő ki több rakétát a zsidó államra. Ez azonban elképzelhetetlen, hiszen a légicsapások megindulása óta is mindennaposak a palesztin rakétatámadások. Ezek a támadások komoly kárt okoznak még akkor is, ha a kilőtt rakéták nagy része házi készítésű és rendkívül pontatlan szerkezet.

További cél a Hamász katonai potenciáljának gyengítése, mégpedig a szervezet megtartása mellett, hiszen más politikai erő a térségben nem létezik. Éppen ezért cél egy hosszú távú fegyverszünet létrehozása. A teljes béke azonban szinte lehetetlen.

Palesztin tévedések, zsidó bombázások

1595882739
Nógrádi György hozzátette: a Hamász eddig két stratégiai hibát követett el. Az egyik az volt, amikor egy évvel ezelőtt, 2008. januárjában öt helyen is áttörték a mintegy tizennégy kilométer hosszú gázai-egyiptomi határt, ezzel rendkívüli módon megsértették Egyiptomot. Jelenleg mintegy ötven kilométernyi alagút van a gázai-egyiptomi határon. Ezt az alagútfúrást Egyiptom tűrte. Bár nem támogatta, de nem is lépett fel ellene. A biztonságpolitikai szakértő megjegyezte azt is, hogy ezeket az alagutakat az izraeli légierő, különleges, amerikai, bunkerromboló bombák segítségével igyekezett lerombolni.

A radikális palesztin szervezet második stratégiai tévedése az volt – húzta alá Nógrádi György –, hogy alábecsülték Izrael erejét, s ez már a háború első napján megmutatkozott. Ráadásul meghirdették a kollektív öngyilkosságot, azaz a lakosságot nem engedik menekülni, túszként tartják fogja.

A háború kezdetéről szólva a biztonságpolitikai szakértő elmondta: Izrael hatvan darab F–16-os vadászrepülőgéppel, száz rakétával, előre kiválasztott célpontokra mért csapást, ahol az alapcél a rendőrök és a Hamasz-bázisok szétverése, valamint a rakétakilövő és vezetési pontok megsemmisítése volt. Ezt szinte maradéktalanul sikerült is végrehajtania, hiszen az izraeli hírszerzés Gázában mindig is kiválóan működött, az ott élő embereknek köszönhetően pontosan meg tudták jelölni a katonai célokat. Ennek is köszönhető, hogy az izraeli haderő a légi csapásokat olyan szakszerűen szervezte meg, hogy néhány nap után elfogytak a célpontok.

– A háború első napján az volt a legfontosabb, hogy elhallgattassák a Hamász rádióját. Ez sikerült is nekik, ám szinte azonnal működésbe lépett egy mobil rádió. Most ennek a kiiktatása az egyik legfontosabb feladat – mondta Nógrádi György, majd hozzátette: a helyszínre érkező hírekből az is kiderült, hogy az izraeli légierő többször is csapást a gázai egyetemre, valamint több gyógyszerraktárt is lebombáztak. Előbbi azért volt elkerülhetetlen, mert az egyetem több tanára is a Hamász meghatározó embere, a gyógyszerraktárakban pedig különféle robbanóanyagok előállításához szükséges alapanyagok voltak.


Belpolitikai változások jöhetnek

1595882739
A biztonságpolitikai szakértőtől megtudtuk: az izraeli belpolitikában is változást hozhat a gázai háború, amely miatt szembe került egymással a zsidó állam három vezetője. Cipi Livni külügyminiszter szerint nem kellene elfoglalniuk Gázát, csak az ottani képességeket szétverni, s ha a jövőben a Hamász bármilyen csapást mér az izraeli területekre, azt keményen megtorolni. Ezzel szemben Ehud Barak védelmi miniszter úgy látja, hogy a megállapodást csak a katonai győzelem kivívása után lehet tető alá hozni, míg Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök úgy gondolja a megoldás a gázai övezet részekre osztása és egy monitoring rendszer bevezetése. Nógrádi György úgy véli, nagy valószínűséggel utóbbi következik majd be.

– A háború legfontosabb következménye az lesz Izrael számára, hogy milyen kormánya lesz a választások után, amelyet egyelőre elhalasztottak a már kiírt február 9-i időpontról. Ha a háború sikeres lesz, akkor Ehud Barak Munkapártja komoly esélyt kap arra, hogy kormányon maradhasson. Ha azonban nem sikerül a zsidó államnak győznie, akkor nagy valószínűséggel a jobb oldali Likud párt és annak vezetője Benjámin Netanjahu kerül hatalomra, aki a háború előtt biztos győztesnek tűnt – emelte ki Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: bár a Hamász vezetői bujkálnak, a háború kitörése óta népszerűségük jelentősen növekedett. A gázai térségben egyébként pillanatnyilag húszezer fegyveres van, ebből tizenötezer a Hamász, ötezer pedig más palesztin szervezet tagja.

1595882739

Ráadásul a radikális palesztin szervezet harcosai jól el vannak látva fegyverekkel, páncéltörő eszközeik is vannak, sőt egyes források szerint még légvédelmi rakétáik is. Ez utóbbit azonban hivatalosan még senki nem erősítette meg.

– Az ENSZ főtitkára nyilatkozatában érdekes módon mindkét szembenálló felet elítélte. Izraelt az erő túlzott alkalmazása miatt. Mindez természetesen nagy felháborodást váltott ki – mondta Nógrádi György, hozzátéve: az elmúlt napokban a világ számos országában tüntettek a katoni akció miatt, többek között az izraeli állampolgársággal rendelkező arabok is az utcára vonultak.


Stratégiai célok

A stratégiai célokról szólva a biztonságpolitikai szakértő kiemelte: Izrael a katonai akció időpontjával és intenzitásával

1595882739
szerette volna meglepni a Hamászt, s ez sikerült is neki. Emellett célként tűzték még ki, hogy garantálják Dél-Izrael biztonságát, s a radikális palesztin szervezet képességinek gyengítését. A Hamász stratégiai célja ezzel szemben saját képességieinek fenntartása, valamint az, hogy öngyilkos merénylők indítsanak támadásokat zsidó érdekeltségek ellen. Nemcsak Izraelben, hanem külföldön is. Sajnos – Nógrádi véleménye szerint – erre nagy esély van.

Izrael számára egyébként az is alapkérdés – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő –, hogy miként lehet a katonai akcióból kiszállni? Hiszen kezdetben rövid és nagy eredjű csapást próbáltak mérni Gázára, ma már azonban azt mondják, hogy a háború hosszú lesz és nem lehet tudni, hogy mekkora veszteségekkel jár majd.

Természetesen mindenkit foglalkoztat az a kérdés is, hogy meddig tarthat az újabb közel-keleti konfliktus? Nógrádi György szerint ezt korrektül nem lehet előre megmondani, hiszen Izraelnek az a célja, hogy kis területekre ossza szét Gázát, s megakadályozza, hogy onnan újab rakétákat indítsanak a zsidó állam irányába. Éppen emiatt hosszabb megszállásra készülnek fel. Ráadásul, ha a január 20-án hivatalba lépő új, amerikai adminisztráció új közel-keleti politikát hirdet, akkor Izrael is koncepciójának megváltoztatására kényszerül. Hiszen nyilvánvaló, hogy a zsidó állam az USA nélkül nem tud lépni.