Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama furcsa választása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 6. 7:43

Megnevezte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új igazgatóját Barack Obama; a megválasztott elnök az egyik legfontosabb hírszerző szervezet élére Leon Panettát szemelte ki.

Leon Panetta az egykori Clinton-kormányban, 1994 és 1997 között fehér házi kabinetfőnökként dolgozott. Tagja volt 2006-ban annak a kétpárti szakértői csoportnak, amelynek feladata volt elemezni az iraki helyzetet, és több tucat javaslatot tett a Bush-kormány Irak-politikájának megváltoztatására.

Panetta 1977 és 1993 között Kalifornia állam egyik képviselője volt a washingtoni kongresszusban, elsősorban költségvetési, élelmezési és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozott. Jelenleg a feleségével közösen alapított Leon és Sylvia Panetta Közpolitikai Intézetet irányítja a Kaliforniai Állami Egyetemen, Monterey Bayben. Személye meglepetésnek számít a CIA-igazgatói posztra, hiszen nincs hírszerzési tapasztalata.

A The New York Times azt emelte ki személye kapcsán, hogy Washingtonban jó vezetőnek ismerik, aki járatos a költségvetési kérdésekben, tapasztalt a külpolitika terén, de kevés ismerete van hírszerzési ügyekben.

Amennyiben a szenátus megerősíti a posztra, ő fogja irányítani az al-Kaida terrorszervezet vezetői elleni, az egész Földre kiterjedő amerikai küzdelmet.

Mint a lap kiemelte, Panettának azt a CIA-t kell majd irányítania, amelyet éles bírálatok értek az iraki tömegpusztító fegyverekről szerzett, hamisnak bizonyult értesülések miatt.

A lap úgy fogalmazott: “némileg furcsa", hogy Obama őt – egy egyetemi professzort – választotta ki a CIA vezetésére. A hírszerző ügynökség ráadásul nem szokta tárt karokkal fogadni a kívülről kinevezett igazgatókat, mint például Stansfield Turnert és John Deutchot.

A liberális újság értékelése szerint Panetta jelölése azt mutatja, milyen nehéz döntést kellett hoznia Obamának egy olyan CIA-igazgató megtalálásában, aki nem köthető a Bush-kormányzat sokat bírált terrorizmusellenes programjához. A leendő elnök eredetileg a nagy hírszerzési tapasztalatokkal rendelkező John Brennant választotta ki, akinek azonban vissza kellett vonni a jelölését: éles bírálatok érték, amiért részt vett a 2001. szeptember 11-i támadások után a terroristagyanús személyek elleni letartóztatási és kihallgatási program kidolgozásában.

A The New York Times ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a CIA két, talán legsikeresebb igazgatója John McCone és George H. W. Bush volt, egyiküknek sem volt számottevő hírszerzési tapasztalata, amikor elfoglalta a posztot.

A nemzeti hírszerzési igazgató posztjára Dennis Blair nyugalmazott tengernagyot választotta ki Barack Obama. Blair korábban a csendes-óceáni parancsnokságot irányította, 34 évig szolgált a haditengerészetnél. Kína-szakértő, a CIA szakértőjeként is dolgozott. Megfigyelők szerint a négycsillagos tengernagy személye Panettáéval szemben nem váratlan választás.