Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világon elsőként a dél-afrikai Gripenekhez rendszeresítik a Cobra sisakdisplay-t

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / Saab |  2011. szeptember 26. 12:33

A Dél-afrikai Köztársaság az első Gripen vásárló, aki rendszeresíti a modern Cobra sisakdisplayt a gépekhez. A Makhado légibázis 2. százada számára a leszállítás már megkezdődött, így ők az első üzemeltetők a világon. Az új eszköz a pilóták dolgát is jelentősen megkönnyíti, ugyanis a legfontosabb repülési és harcászati információk a sisakrostélyon is láthatók, így a pilótáknak nem kell folyton a displayekre nézniük.

A típust szigorú követelményeknek megfelelően választották ki, az elvárások között szerepelt, hogy minden feladatkörben és bármely időjárási körülmények között alkalmazható legyen. A Cobra jól használható a dél-afrikaiak IRIS-T és a jövőbeli A-Darter infravörös irányítású rakétáikkal együtt, a légiharc során is nagyban segíti a pilótát.

Az eszközt már gyakorlatban is kipróbálták, az első két repülést Musa Mbhokota alezredes, századparancsnok teljesítette. A repülések során oktatója Robin Nordlander berepülőpilóta volt. A jövőben a dél-afrikai légierő mellett a svédek is tervezik a sisakdisplay rendszeresítését.