Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös török-iráni kurdellenes hadművelet készülőben?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 26. 13:27

Az iraki határon átnyúló közös török-iráni kurdellenes katonai hadművelet megindítására tett utalást szeptember 25-én, vasárnap nyilatkozatában a török miniszterelnök. Recep Tayyip Erdogan Ankarában arról beszélt, hogy Törökország és Irán együttműködik, és mindketten „eltökéltek”.

„Szó sem lehet semmilyen halasztásról" – mondta Erdogan, egyértelműen utalva egy közös török-iráni hadműveletre a kurd lázadók legfőbb bázisa ellen, amely az iraki-iráni határ térségében fekvő Kandil-hegységben található, mélyen észak-iraki területen.

„Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ennek ára lesz" – mondta Erdogan, nyilvánvalóan utalva arra, hogy a határon átnyúló hadműveletben török katonák is eleshetnek.

A kurd lázadók egyik fegyveres szárnya egy kandili támaszpontról indítja akcióit Törökország délkeleti részén fekvő célpontok ellen, de az iráni támadásait is itt szervezi. A kurd lázadók 27 éve küzdenek fegyverrel a kurd önrendelkezésért, s a harcokban azóta 40 ezer ember vesztette életét. Július óta drámai mértékben megszaporodtak a lázadók támadásai török területen: a biztonsági erők több tucat tagját ölték meg, és legkevesebb tíz polgári személy életét is kioltották. Szombaton hat török csendőrt öltek meg Törökország délkeleti részén.