Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Acélkocka: edzett és ellenálló

Idén is várják a jelentkezőket az Acélkocka Altisztképzésre

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív felvételek |  2024. április 12. 9:27

Szeretnéd képességeidet a Magyar Honvédségnél kamatoztatni? Szeretnél olyan lenni, mint az acél, edzett és ellenálló? A teljesítmény- és tudásorientált Acélkocka képzés a folyamatos fejlődés lehetősége mellett az életre szóló karrier lehetőségét is magában hordozza. A toborzás megkezdődött, a legbátrabbak már jelentkezhetnek is az idei felvételire.

Acélkocka_MH_AA

A kiképzésért a szentendrei MH Altiszti Akadémia, Altisztképző Központja felelős, itt zajlik a polgári életből bevonult állomány katonai szocializációja. Minden év augusztusában megkezdődik az Egységes Alapkiképzés máshova toborzott katonákkal, erre épül az Alap Altiszti Tanfolyam 14 hetes képzése. Az altisztek rendszeres képzése, előmenetel alapján történő felkészítése az Acélkocka ötszintű altisztképzés során folytatódik a Haladó Altiszti Tanfolyammal és az Egységes Zászlóstanfolyammal. A legmagasabb szintű altisztképzés során az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kurzusain kaphatnak naprakész ismereteket a tanulók a szentendrei helyőrségben.

Az Acélkocka Altisztképzésen résztvevők már a tanulmányok alatt is havi jövedelemhez jutnak, melynek mértéke 2024-ben bruttó 520 000 forint. A tanfolyamrendszerű képzés időtartama egy év. A bevonulás tervezett időpontja 2024 augusztusa, ehhez egészségügyi, mentális és fizikai alkalmasság szükséges. Aki bizonyít, már 2025 júliusában megkapja az első beosztását és esküt tesz szerettei és az egész ország előtt Magyarország védelmére. A Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjaként a választott szakterületen megkezdheti karrierjét, bruttó 611 780 forint illetménnyel, valamint a Magyar Honvédség által nyújtott egyéb juttatásokkal. Az „acélkockák” továbbképzéseken és tanfolyamokon vehetnek részt és a külszolgálat lehetősége is nyitott számukra.

Acélkocka_kiképzés_KL (6)

A leendő altisztek első kézből kaphatnak információkat a képzésről a már állományban lévő katonáktól az április 17-én, Csobánkán megrendezett Acélkocka pályaorientációs rendezvényen. A 8:30-tól 15 óráig tartó nyílt napon a részletes tájékoztatás mellett a Magyar Honvédség izgalmas programokkal várja az érdeklődőket. A pályaorientációs napon meg lehet ismerkedni többek között Lynx, Gidrán, és PzH 2000-es harcjárművekkel; légvédelmi rakétákkal, Gripen hajózó felszereléssel és H145-ös helikopterrel. Ugyancsak megtekinthetők lesznek a különleges műveleti dandár fegyverzettechnikai eszközei és gépjárművei is. Emellett bemutatót tartanak a tűzszerészek és megláthatjuk például azt is, hogy milyenek a harctéri jellegű katonai életmentő feladatok. Jelen lesz az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár testőrezrede; a huszárosztálya pedig lovas bemutatóval színesíti a napot. A látogatók megismerkedhetnek a híradó és informatikai központtal, katonai rendészekkel és még sok más alakulat képviselőivel. A legbátrabbak kipróbálhatják, milyen végigmenni egy „rögtönzött robbanószerkezetekkel” tarkított tanösvényen, de sok túlélési praktikát is (például a tűzgyújtást és a víztisztítást) is megismerhetnek.

A pályaorientációs nap Csobánka-bázison zajlik, ami megközelíthető a 10. sz főút vagy a Szentendre irányából. (Koordináta: 47037’ 13’’N - 18057’ 13’’E) A tömegközlekedéssel érkezőket a pomázi HÉV állomásról katonai buszokkal szállítják a csobánkai bázis területére és vissza.

Jelentkezési határidő: április 12.

Kapcsolódó cikkek
Kiképzésen_VIII_index

Kiképzésen VIII. rész

2024. január 24. 18:00

14 hetes Altiszti Alapfelkészítés záróvizsgájának végrehajtása KLAC1472

Akik terepen vizsgáznak...

2024. január 27. 7:07

Acélkocka_index

Az utolsó napok terepen

2024. február 1. 13:08

20240319acelkockakikepzesszentes_HSZ_0

Álcázás mesterfokon

2024. március 21. 6:55

20240320_Acelkocka_loveszet_Izbeg_SZK_index_01

Izbégen lőttek az Acélkockák

2024. március 21. 16:00