Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áder János: folytatódik a haderőfejlesztés

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László, Kismartoni Mátyás |  2021. június 8. 20:08

A magyar honvédek már most is és a jövőben még inkább képesek lesznek szavatolni az ország és a magyar emberek biztonságát - jelentette ki Áder János köztársasági elnök a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett haditechnikai eszközök és felszerelések képességbemutatóját követő tájékoztatóján, június 8-án, kedden, a szomódi lőtéren.

Áder_János_látogatása (19)

Az államfő és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka két H145M típusú helikopter fedélzetén érkezett a gyakorlótérre. A vendégeket katonai tiszteletadás mellett dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter fogadta.

„Egy, a második világháború óta nem látott haderőfejlesztésnek lehetünk szemtanúi, amely 2017-ben vette kezdetét és ami az ország biztonsági érdeke” – emlékeztetett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kezdeteire Áder János köztársasági elnök, hozzátéve: hazánk 2024-re eleget tesz annak a NATO felé vállalt kötelezettségnek, hogy a nemzeti össztermék két százalékát elérő összeget a haderőfejlesztésre fordítsa.

Áder_János_látogatása (48)

„A magyar katonák az elmúlt évtizedekben számos nemzetközi műveletben vettek részt, ahol kivívták a szövetséges országok katonáinak tiszteletét és megbecsülését” – tette hozzá az államfő, aki elmondta azt is, a koronavírus-járvány okozta megszorítások a haderőfejlesztést semmilyen formában nem érintik.

Az államfő kiemelte, hogy a magyar katonák az elmúlt évtizedekben nagyon komoly szerepet vállaltak különböző nemzetközi műveletekben és kivívták más országok velük együtt szolgálatot teljesítő katonáinak tiszteletét és megbecsülését.

Áder János szólt arról is, hogy Afganisztánból kedden érkezik haza az utolsó, kilenctagú kontingens. A magyar katonák ottani szolgálata alatt a Magyar Honvédség sajnos hét katonát elveszített - mondta.

Áder_János_látogatása (25)

A köztársasági elnök a szomódi lőtéren megtekintette az MH 25. Klapka György Lövészdandár dinamikus bemutatóját. A mozzanat az imitált harchelyzet ismertetésével kezdődött: eszerint a páncélosok támogatásával előrenyomuló ellenséges erők célja, hogy elfoglalják Tatát és a 10. számú főút feletti ellenőrzést megszerezzék.

A támadók erejének felmérésére a védelem megszervezéséért felelős parancsnok felderítést rendelt el. Miután a tüzérfelderítők a Gidrán többcélú, moduláris harcjárművek és Leopard-2 A4HU harckocsik fedezete mellett meghatározták a célok koordinátáit, méretét, mozgását, tevékenységét, folyamatosan tüzelve vonultak vissza a kiindulási pontra. A harcelőőrs parancsnoka ezt követően tüzérségi tüzet kért a szétbontakozó ellenségre, közben a gépesített lövész rajok is elfoglalták a védelmi terepszakaszt. A BTR-80/A harcjárművek, Gidránok, Carl Gustaf kézi páncéltörő rakétavetők és a kézifegyverek összpontosított tüzében az ellenség támadása hamarosan összeomlott, így azok megkezdték a visszavonulást. A mozzanat végső fázisában ismét a Leopard harckocsiké lett a főszerep, amelyek az ellenlökés során a támadók megmaradt harcjárműveit semmisítették meg.

Áder_János_látogatása (28)

A bemutatót követően az államfő a Magyar Honvédségnél hadrendben álló haditechnikai eszközökről – többi között a Leopard-2 A4HU harckocsiról, valamint a Gidran többcélú moduláris harcjárműről - kapott részletes tájékoztatást, majd a rendszeresített kézifegyverek hatásbemutatóját tekintette meg.