Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adomány az árvaháznak

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2011. november 10. 8:54

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 11. váltásának CIMIC/PSYOPS-részlege által jóváhagyott tervek között szerepelt a humanitárius segítségnyújtás Baghlan tartományban.

1595927136
Legutóbb három járás rászoruló családjai, a Women’s Affairs
Department (Nőügyi Hivatal) által kiválasztott rászoruló nők, illetve a
Pol-e Khumriban található árvaház részesültek az adományokból.

Ebben a projektben a magyar PRT CIMIC/PSYOPS-részlege az Egyesült Államok bagrami bázisáról igényelt humanitárius anyagok felhasználására dolgozott ki tervet, melyet a parancsnok, dr. Ruszin Romulusz ezredes jóvá is hagyott. Október 13-án hajnalban megérkezett Pol-e Khumriba, a Camp Pannonia táborba az amerikaiaktól kapott, mintegy 20 tonnányi segélyszállítmány. A konténerek faszenet, babot, lisztet, rizst, étolajat, sót, imaszőnyegeket és ponyvákat rejtettek.

A beérkezett anyagokból a részleg katonái összesen ezeregyszáz darab, egyenként 20-25 kilogrammos úgynevezett „családi csomagot" állítottak össze, amelyeket a helyi kormányzati partnerek szervezésében, a helyi vezetők közreműködésével osztottak szét. 

Az MH PRT eddigi váltásai a Pol-e Khumriban található árvaház részére rendszeresen adtak át segélycsomagokat, így természetes, hogy a 11. váltás folytatja ezt az együttműködést. A CIMIC/PSYOPS-részleg felvette a kapcsolatot az árvaház vezetőségével, majd egyeztette a humanitárius segélycsomagok, a HM Katolikus Tábori Püspökség által összegyűjtött játékok, valamint gyermekruhák átadásának részleteit. 

1595927137
Október 23-án, a reggeli eligazítás után megindult a konvoj az árvaházhoz. A feladat megszervezését és végrehajtását Szabó Csaba főhadnagy és Farkas Antal százados CIMIC-iránytisztek, valamint Kálinger Roland százados, katolikus tábori lelkész végezte.

Az árvaház vezetője köszöntötte az odaérkező magyar katonákat, majd bevezette őket a gyermekek termeibe. Ezekről a gyermekekről tudni kell, hogy mindannyian elveszítették szüleiket és rokonaikat, akik gondoskodtak róluk. A magyarok számára szinte elképzelhetetlenül rossz körülmények között élnek, az árvaház jelenti számukra az egyetlen támaszt.

A magyar katonák az árvaháznak hozott segélycsomagokat három helyi alkalmazott segítségével osztották ki. 

A városi árvaház vezetése köszönetét fejezte ki az adományért: mint elhangzott, a csomagokban kapott élelmiszer az elkövetkező hónapokban megoldja a gyerekek élelmezési problémáit.