Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán Izrael elpusztításával fenyeget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 10. 7:42

Izrael „elpusztításával” fenyegetett november 9-én, szerdán Maszúd Dzsazajeri, az iráni fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese, hozzátéve, hogy egy katonai csapás esetén az iráni válasz „nem korlátozódna a Közel-Keletre”.

„A dimónai (izraeli atom)erőművet tudjuk a legegyszerűbben megtámadni – mondta Dzsazajeri az al-Alam arab nyelvű iráni tv-csatornán. Izrael legkisebb mozdulatára az elpusztításával fogunk válaszolni." A tábornok azt is elárulta, hogy már megvannak a válaszcsapás kész tervei.

Irán időről-időre emlékeztet arra, hogy adott esetben amerikai katonai célpontok ellen is képes támadást indítani, s különösen igaz ez a Közel-Keleten és a Perzsa-öbölben állomásozó egységekre. Teherán egy izraeli támadás esetén az Egyesült Államokat vélhetően bűnrészességgel vádolná.

Simon Peresz izraeli államfő vasárnap azt mondta, hogy az Irán elleni „katonai támadás valószínűbb, mint a diplomáciai megoldás".

Azóta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legfrissebb jelentése borzolta a kedélyeket Iránnal kapcsolatban. A NAÜ keddi beszámolója szerint – amelyet Teherán azonnal visszautasított – „Irán nukleáris robbanószerkezet kifejlesztése céljából végzett tevékenységet", amely „2003 végéig rendszerbe illesztett program keretében zajlott, és bizonyos része ma is folyhat". Ehhez Irán egy „titkos nukleáris hálózat" segítségét élvezte, amelytől adatokat és dokumentációt vásárolt.