Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén sem ússzuk meg az influenzajárványt!

Szöveg: Szűcs László |  2011. november 10. 6:30

A tél közeledtével nemcsak a hideg, hanem a különféle betegségek is megkeserít(het)ik az ember életét. Mint minden esztendőben, idén is várható influenzajárvány az országban, ám erre természetesen készülnek a Magyar Honvédség szakemberei is.

A Magyar Honvédség Közegészségügyi–Járványügyi Szolgálata (MH KJSZ) alaprendeltetéséből fakadóan minden évben felkészül az influenzaszezonra – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Meglécz Katalin, a Magyar Honvédség Közegészségügyi Intézetének vezető főorvosa, főepidemiológus, az MH KJSZ helyettes honvéd tisztifőorvosa.

Hozzátette: a honvédség teljes személyi állományának, a szolgálatnak, illetve néhány meghatározott alakulatnak az influenzával kapcsolatos feladatait minden évben jogszabályi szintű intézkedésben határozzák meg.

1595927135
Természetesen így van ez idén is. A Honvéd Vezérkar egészségügyi csoportfőnöke a 2011/2012-es influenzaszezonról szóló – október 13-án hatályba lépett – intézkedésében meghatározta az influenza elleni védekezés fő feladatait, az egyéni és kollektív védelem eszközeit. Az intézkedés emellett rendelkezik a védőoltásban részesítendők köréről, a védőoltások beadásának menetéről, az influenzafigyelő szolgálat kijelöléséről és működtetéséről, valamint az ehhez kapcsolódó nyilvántartási és jelentési kötelezettségekről – árulta el Meglécz doktornő, akitől megtudtuk azt is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális influenza-előrejelző rendszerének adatai alapján az idei évben – hasonlóan a tavalyi szezonhoz – három influenza-vírustörzs „támadására" számítanak. Az „A" típusú influenzából a H1N1 és a H3N2 törzsek, valamint az influenza „B" okozhat idén is járványt, de természetesen ezek mellett előfordulhatnak más szezonális influenzavírusok is.

Az utóbbi két törzs elsősorban az idősebb korosztályt és a krónikus betegségekben szenvedőket – az úgynevezett klasszikus rizikócsoportokat – betegíti meg. Míg az első, a 2009-es világjárványt kiváltó vírustörzs várhatóan ugyanúgy a fiatalokat, gyermekeket, várandós nőket veszi célba, mint az elmúlt években – tudtuk meg a Magyar Honvédség járványügyi szakemberétől.

„A tavalyinál lényegesen nagyobb járványra nem számítunk, mivel a fertőzést okozó vírusok köre nem változott, tavaly pedig többen átestek a betegségen vagy kaptak védőoltást. Azonban meg kell említeni azt is, hogy a pandémiás szezon után az elmúlt évben a védőoltási kedv csökkent, ami viszont kedvez a betegség terjedésének" – mondta Meglécz ezredes, majd arról beszélt, hogy az idei szezonban 1,3 millió adag ingyenes védőoltás áll országos szinten rendelkezésre. Az állam által biztosított oltóanyagból az úgynevezett kritikus infrastruktúrák üzemeltetői – köztük a Magyar Honvédség is – kapnak, bár természetesen csak korlátozott mennyiséget.

Az egészségügyi csoportfőnöki intézkedésben leírtaknak megfelelően elsősorban a Magyar Honvédség Egészségügyi Szolgálat, a Honvédkórház–Állami Egészségügyi Központ teljes szakállományát, a katonai oktatási intézmények hallgatóit, a jelenleg külföldi szolgálatot teljesítőket, illetve a 2012. március 31. előtt külszolgálatra utazókat, az állományilletékes parancsnokok által meghatározott, a szolgálatellátás szempontjából kulcsfontosságú beosztásokat ellátókat, valamint az egészségügyi szolgálatok által járványügyi okból kijelölt katonákat tervezik beoltani az ingyenes vakcinával. Az oltóanyagot az alakulatok egészségügyi szolgálatai igénylik meg, illetve ugyanitt döntenek majd az oltások ütemterveiről is.

1595927135
Természetesen mindenki hozzájuthat az influenza elleni védőoltáshoz – húzta alá a Magyar Honvédség főepidemiológusa: a háziorvosoknál vagy a csapatorvosoknál vényre felírathatók, majd a kiváltás után ugyanitt be is adathatók a betegség elleni, háromkomponensű, hazai vagy külföldi gyártású oltóanyagok, amelyek ára 1-4 ezer forint között mozog. Szerencsére idén is – hasonlóan a tavalyi évhez – elegendő egy oltás, ez ugyanis tartalmazza az idei szezonban várhatóan járványt okozó két influenza „A" és egy „B" altípust.

Dr. Meglécz Katalin orvos ezredes szerint mindenképpen érdemes beoltatnunk magunkat, mivel az influenza ellen – amely hirtelen kezdődő, magas lázzal járó felső légúti megbetegedés, és gyakran jár szövődményekkel, de önmagában is okozhat súlyos, életveszélyes tüdőgyulladást – a leghatékonyabban a védőoltás felvételével védekezhetünk. A védőoltások évenkénti beadatása széles körű védettséget ad, így abban az esetben is kisebb lesz a megbetegedés esélye, ha egy addig még nem ismert influenza-altípus okoz járványt. A védőoltással egyébként nemcsak a magunk egészségét védjük, hanem a környezetünkben lévő veszélyeztetett személyeket, családtagokat is.

A védőoltás kiegészítéseként természetesen a betegség elleni vitaminok szedésével és az immunrendszer erősítésével is lehet védekezni – tájékoztatott Meglécz doktornő. Emellett gyakori kézmosással, a zsúfolt helyek és az influenzás betegekkel való érintkezés elkerülésével tovább csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát.

Fotó: Archív