Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2011. november

2011. november 10. 8:58

Kedves Olvasóink! Magazinunk mostantól megváltozott tartalommal, de változatlanul az önök igényeit figyelembe véve jelenik meg. Reméljük, a katonaélet hétköznapjairól, vagy akár a protokolláris, ünnepi eseményekről immár nagyobb terjedelemben közölt híreink is számíthatnak megtisztelő figyelmükre.

1595927137
Emlékoszlop a vadászoknak

    A Győrhöz tartozó Révfaluban, a Mosoni-Duna bal partján, a töltés védelmében szépen gondozott park terül el. A Széchenyi István Egyetemre néző oldalon finom vonalú, fehér emlékoszlop emelkedik ki a zöldből – az egykori Osztrák–Magyar Monarchia hadseregének részét képző győri 11. vadászzászlóalj emlékoszlopa…

TRADÍCIÓ


    A hazaszeretet iskolája


      Ama magyarországi nyárutón, 1941-ben, tizennégy éves kamaszok tértek be százával az újonnan megnyitott hadapródiskolákba. Hét évtized múltán pedig, ünnepre invitált egykori hadapródok emlékezni tértek be sorjában a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem dísztermébe.


    Nemzedékek kézfogása

      A Ludovika Akadémia méltó történelmi, hadtörténeti, irodalmi foglalata az a míves kötet, amelyet nemrég mutattak be az olvasóközönségnek. A Ludovika című könyv a honvédelmi vezetés támogatásával, a régi bajtársak önzetlen segítségével és a Zrínyi Média gondozásában látott napvilágot.


    Törvény a közszolgálat egyeteméről

      Elfogadta az Országgyűlés a 2012. január elsején létrejövő Nemzeti Közszolgálati Egyetem finanszírozásáról, szervezetéről, működéséről, valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatásról is szóló törvényjavaslatot.
      A jogszabály szerint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemből kiváló Közigazgatás-tudományi Kar általános jogutódjaként létrejövő közszolgálati egyetem fenntartói jogait – a fenntartói testület útján – a közigazgatás-fejlesztésért, a honvédelemért, valamint a rendészetért felelős tárcavezetők közösen gyakorolják.


    Koronaőrök ünnepe

      A magyar királyi Koronaőrség tíz „élő legendája" 1991 szeptemberében hozta létre a Magyar Koronaőrök Egyesületét. A budai várban, az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében a közelmúltban tisztelgő főhajtással emlékeztek a koronázási jelvények és a Szent Jobb mindenkori őrzőire, az egyesület eltelt húsz esztendejére.

NAGYVILÁG


    Vészhelyzet!

      Afganisztán fővárosa, Kabul, az egyik legfontosabb kiképzőközpont. S persze azt se feledjük el, hogy az ISAF parancsnoksága is itt található. De hogy még skót dudakoncert is hallható a nagyvárosban, a Baghlan Avenue-n, az már egy igazi varázslatnak köszönhető.

SEREGSZEMLE


    Kiválasztottak

      Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljhoz a honvédség különböző alakulataitól jelentkezett, és kiválasztó tanfolyamon részt vevő végtelenül elcsigázott aspiránsok már-már odagondolták magukat a hadműveleti területre induló társaik közé. Addig azonban még igen-igen sok megpróbáltatás vár rájuk: aki a „különlegesekhez" készül, annak testben és lélekben egyaránt különlegesnek kell lennie.


    Novemberben történt

      A Mi–17-es Légi Tanácsadó Csoport a Magyar Honvédség legújabb missziója: az MH 86. Szolnok Helikopterbázis katonáiból álló nyolcfős kontingens első váltása augusztus végén érkezett Afganisztánba. A parancsnok, Pelczéder Gyula alezredes szerint a misszió kiemelt fontosságú, hiszen a magyar szállítóhelikopter-közösség tagjai műveleti területen először látnak el itthoni tevékenységükkel azonos feladatot. Az Afganisztánban szerzett tapasztalatok tehát felbecsülhetetlenek számunkra.
      Ilyen és hasonló érdekességek, kiképzési és protokolláris hírek olvashatók e rovatunk hasábjain.


    Ne a víz legyen az úr!

      Napokig „forrt" a Tisza vize Szentes határában: négy ország katonái készültek egy esetleges árvíz következményeinek a felszámolására. A Blond Avalanche 2011 (Szőke Lavina 2011) elnevezésű gyakorlaton részt vevő „Tisza" Többnemzeti Műszaki Zászlóalj kiválóra vizsgázott.


    Tűzparancs

      Mint tudjuk, a puding próbája az, hogy megeszik. Meglehet, erről a régi igazságról valójában nem esett szó az Iron Cat 2011 gyakorlaton, amelynek keretében a titeli vízi lőtéren, hazai hadihajók tatjáról lőttek közösen a szerb és a magyar katonák. De a dolog már csak úgy állt, hogy a házigazdák azt hitték, a vendégek „zöldfülűek". Aztán a tudás, meg a tehetség „utat tört magának": a magyar hadihajósok a nullaponti szárazföldi lőtéren szerzett tudásukkal a hullámok hátán is csaknem százszázalékos kiváló vízi éleslövészetet hajtottak végre Szerbiában.


    Tábori Posta

      Rovatunkban ezúttal a humánstratégiai „road-show" tapasztalatairól olvashatnak. A több mint 3000 kilométer megtétele során, 16 helyszínen megvitatott, háttérbeszélgetésekkel és a tapasztalatok feldolgozásával tarkított előadássorozatot a HM kabinetfőnöke, dr. Szarka Gábor neve fémjelezte.


    Veszélyzóna

      Lehet-e a kénmustár egyszerre halálos vegyület és „békés" kiképzőanyag? A válaszért Zemianske Kostolanyba, a közel kétezer lakosú szlovák településre mentek el a Zrínyi Média munkatársai. A falu határában található ugyanis a szlovák haderő vegyivédelmi kiképző központja, ahol az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái évente kétszer, igaz, rendkívül szigorú előírásoknak eleget téve néznek farkasszemet a harcanyaggal.


    Biztosítás – biztonság

      A Függő játszma rendezője a hollywoodi sziklák tövében elordította magát: „A hegyi harcászat 6-os tárgykörének végrehajtására sorakozó!" Kedves olvasó! Ne nézze végig hirtelenjében Sly meg a Cliffhanger történetét. Olvassa el inkább magazinunk írását! A mi valós kiképzési „függő játszmáink" története hazai. Sőt, állíthatjuk, hogy a Gerecse hegység tájain a tatai lövészdandár katonái egyáltalán nem vágytak rivaldafényre, miközben vért izzadtak egy kis sziklamászással egybekötött harcászkodás közben.

HADITECHNIKA


    Kaliber

      A különleges műveleti csoportok gyakran a saját bázistól, a szövetséges alakulatoktól távol dolgoznak, így alapvető fontosságú a megbízhatóság, a strapabírás is. S persze az sem árt, ha a szövetséges csapatokkal közös lőszert, alkatrészeket használnak, hiszen előfordulhat, hogy harc közben a kollégáktól utánpótlást kell kérni.

HÁTORSZÁG


    Asszonyok fegyverben (2.)

      A nők hadseregbeli alkalmazása ma már világszerte általános jelenség. A kérdés csupán az, hogy úgymond, tradicionális női munkakörökben, tehát irodai állásban, vagy fegyverrel a kézben szolgálhatják-e hazájukat?


    Hadseregépítők

      One team, one fight – egy csapat, egy harc. A hazánkban, magyar alakulatoknál látogatást tett Deborah A. Ashenvurst dandártábornok, az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka természetesen álmából felkeltve is tudja, ez a jelmondat az OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team – műveleti tanácsadó és összekötő csoport) jelmondata. Az OMLT – de hiszen magazinunk hűséges olvasóinak aligha kell ezt külön megemlíteni – a Magyar Honvédség és az amerikai gárda kijelölt erőiből álló kontingens, amelynek feladata az Afgán Nemzeti Hadsereg katonáinak műveleti kiképzése.


    Nem csak a ruha teszi az embert

      Írásunk főszereplője vérbeli hagyományőrző, aki a katonai tradíciók évezredes történeteit leporolja, és „élővé" teszi minden generáció számára. Udovecz György – a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumpedagógiai és hagyományőrző osztályának hagyományőrző szakreferense, a Szolnok Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány elnöke – természetesen egy 19. század végi katonai öltözködést, majd fegyverzetet reprezentáló könyv sztorijait „szolgálta fel" a kávé mellé magazinunk munkatársainak.


    Szoboravató és számháború

      A pákozdi katonai emlékparkban az idén is látványos programokkal ünnepelték az 1848-as pákozdi csata évfordulóját, valamint a szárazföldi haderőnem napját.


    Tíz éve a honvédelemért

      A Magyar Tartalékosok Szövetsége fennállásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára bejelentette, hogy a honvédelmi miniszter október negyedikét a magyar tartalékosok napjává nyilvánította.


    A bajtársiasság jegyében

      A balatonkenesei honvédülő adott otthont a katonanemzedékek huszadik találkozójának, amelyet a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége szervezett.


    A Hősök temetője

      Immár generációk óta ápolják országszerte a különböző háborúkban elesett katonák emlékét. Hősi parcella és sír számtalan településen található, de olyan központi temető, amelyet kizárólag a háborúkban életüket vesztett katonák végső nyughelyéül hoztak létre, csak egy van: a kaposvári Hősök temetője.


    Kivívták az elismerést

      Csaknem lehetetlen vállalkozás felsorolni a Budapesti Honvéd SE vívószakosztályának nagy bajnokait, csodálatos eredményeit. A páston – legyen szó tőrről, párbajtőrről, kardról, avagy a versenyek egyikéről, a nemrég befejeződött olaszországi vívó-világbajnokságról – soha nincs pardon, teljesíteni kell. Szakosztálymustránk mostani állomásán a múlt sikereiről épp úgy szó volt, mint Londonról, vagyis honvédos olimpiai esélyek latolgatásról.


    Hazámat szolgálom

      Nemzeti ünnepünk – október 23-a – alkalmából a Honvédelmi Minisztériumban és a Magyar Honvédség szervezeteinél, alakulatainál ünnepi állománygyűléseken emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire.
      Az ünnepi események során Budapesten, a Sándor-palotában, valamint a Stefánia-palotában tábornoki kinevezésekre, kitüntetések, elismerések átadására is sor került.

OLVASÓLÁMPA

    A Zrínyi Média a hős eleink emléke előtti tisztelgés jegyében – a nándorfehérvári diadal 555., valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából – új könyveket jelentetett meg.

    A Hadsereg és fegyverek 1956 című kötetet fellapozva a legújabb kutatások során feltárt, és először publikált források alapján ismerhetjük meg többek között a Magyar Néphadsereg és más erőszakszervezetek közötti „munkamegosztás" jellemzőit, a szovjet csapatok magyarországi bevetésével kapcsolatos döntések körülményeit, illetve a felkelő-szabadságharcos és más fegyveres csoportok, valamint a nemzetőrség tevékenységének fontosabb mozzanatait.
    (A könyv magyar és angol nyelvű változata online is „fellapozható" a honvedelem.hu digitális könyvtárában.)
    Ára: 4500 Ft.

    A Zrínyi Média Nándorfehérvártól a Corvin közig címmel megjelent magyar nyelvű kötete hazánk EU-elnöksége alkalmából angol nyelvű változatban (From the Noon Bell to the Lads of Pest – A déli harangszótól a pesti srácokig) már megjelent. Az új kiadás is méltán számít az olvasó megkülönböztetett figyelmére. Miként az az előszóban olvasható: a magyar történelembe vetett hitünk nélkül nem lehet megérteni, hogy az egész Európát megvédő Magyarország a Duna-parti Nándorfehérváron 1456-ban, majd éppen ötszáz évvel később, 1956-ban ugyanazon ország egy másik Duna-parti városában, Budapesten, hogyan hozott áldozatot egy emberibb világért.
    (E kötet is letölthető a honvedelem.hu digitális könyvtárából.)
    Ára: 2000 Ft

    Könyveink teljes választéka megvásárolható a Zrínyi Média terjesztési csoportjánál, munkanapokon 8–15.30-ig.
    Cím: 1087 Budapest, Kerepesi út 29/B
    Győr Edina – mobil: +3630-578-1048, tel.: 459-5373. E-mail [email protected]
    Romándi Cynthia – mobil: +3630-633-0619, tel.: 459-5319. E-mail: [email protected]