Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: csapatkivonás a térség biztonsága után

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 3. 9:38

Csak a térség biztonságának a megteremtése után vonhatóak ki a külföldi csapatok Afganisztánból – jelentette ki szerdán Párizsban a francia külügyminiszter.

Bernard Kouchner újságíróknak nyilatkozva fejtette ki az afganisztáni nemzetközi erők kötelékében részt vevő vezető hatalmak véleményét: eszerint a térség biztonságának megszilárdítása előtt nem vehetik fontolóra a csapatkivonást.

A francia fővárosban szerdán nyílt meg az a nemzetközi konferencia, amelyen 27, az afganisztáni misszióban szerepet vállaló ország, illetve szervezet képviselői vitatják meg az ázsiai országban lezajlott elnökválasztás utáni időszak legfontosabb teendőit és céljait.

Az augusztus 20-i voksolás végeredményének kihirdetése még várat magára, és az országban sokan vitatják azt, hogy a választás szabályosan zajlott le. A párizsi konferencia résztvevői jelezték: a voksolás tisztaságát megkérdőjelező kifogások ellenére sem áll szándékukban beavatkozni az afganisztáni választási folyamatba. S megerősítették kötelezettségvállalásukat a térség biztonságának a megteremtésére.

Kouchner a tanácskozás kezdete előtt Richard Holbrooke-kal, az Egyesült Államok afganisztáni ügyekben illetékes különmegbízottjával tárgyalt.

Az amerikai megbízott a választásokkal kapcsolatban kijelentette: az Egyesült Államok számára mindegy, hogy egy vagy két fordulót tartanak-e, és Washington egyik jelöltet sem támogatja a másik ellenében. Korábban olyan hírek kaptak lábra, hogy Washington kedvezőnek tartaná a második forduló megtartását, mert reményei szerint ezzel enyhülne az állítólagos választási visszaélések által gerjesztett feszült légkör.

Holbrooke a tálibokról szólva úgy vélekedett: a szélsőségesek vereséget szenvedtek, mert igyekeztek megtorpedózni a választási folyamatot, de nem érték el céljukat.