Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama fog elnökölni az ENSZ BT ülésén

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 3. 9:13

Barack Obama is részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szeptember 24-i értekezletén, amelynek témája a nukleáris leszerelés lesz. A világszervezet történetében ez lesz az első alkalom, hogy amerikai elnök vezeti a BT egyik ülését, mondta Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet szerdán.

A nukleáris leszereléssel foglalkozó értekezlet a BT ötödik olyan ülése lesz, amelyen vezető nagyhatalmak személyesen részt vesznek, és az első, amelyet amerikai elnök vezet le. “Minden jel arra mutat, hogy az eseményen nagy számban megjelennek majd a tagállamok állam- vagy kormányfői, elképzelhető, hogy mind a 15 ország a legfelsőbb szinten képviselteti majd magát" – mondta Rice.

Szeptemberben az Egyesült Államok tölti be az ENSZ BT soros elnökségét, így Washington szabja meg a testület napirendjét. Washington már megkezdte az egyeztetést a BT-tagokkal egy esetleges határozatról, amelyet a nukleáris csúcstalálkozó végén fogadnának el.

Az ülésen nem konkrét országokkal, hanem általában a nukleáris leszerelés és az atomfegyverek terjedésének kérdésével foglalkoznának, amelyet az amerikai ENSZ-nagykövet szavai szerint az Egyesült Államok napjaink egyik legfontosabb és legégetőbb kihívásának tart, ezért is tűzte a témát a BT napirendjére. Rice emlékeztetett arra, hogy Obama elnök külön figyelmet szentelt ennek a kérdésnek áprilisi prágai látogatása során is.

Barack Obama után Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is elnököl majd a BT-ben a hónap folyamán: szeptember 30-án a háborús övezetekben élő nők védelméről szóló határozat elfogadását fogja előterjeszteni.

CímkékENSZlőtér