Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán jelentkezik!

Szöveg: Smidróczki Róbert<br /> |  2009. április 21. 14:00

Az Afganisztánban szolgáló katonák családtagjai látogattak el az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth Laktanyájában megrendezett Családi Találkozóra. A létesített videokonferencia-kapcsolatnak köszönhetően a családtagoknak lehetőségük volt beszélni kint szolgáló hozzátartozójukkal.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 6. váltása idén februárban kezdte meg munkáját. A kontingens személyi állományának nagy részét a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár biztosítja. Azonban nem csak a kint lévő katonáknak, hanem az itthon maradt családtagjaiknak is nehéz a hat hónap, hiszen a misszió ideje alatt számos probléma adódhat, legyen az pénzügyi, lakásügyi, esetleg jogi jellegű kérdés.

Március közepétől a Bocskai dandárnál létrejött a Humánszolgáltató, Tájékoztató és Családtámogató Rendszer, amely a felmerülő nehézségek esetén tud segítséget nyújtani. Az iroda másik célkitűzése, hogy megkönnyítse a kapcsolattartást, illetve folyamatos tájékoztatást adjon a családtagoknak a misszióban történt eseményekről. Ennek részeként került sor – immár második alkalommal – az úgynevezett Családi Találkozóra a debreceni laktanyában.

1595886321
 

A rendezvény elején Korom Ferenc ezredes, az Afganisztánban szolgáló kontingens parancsnoka elmondta, hogy mindannyian jól vannak, nem történt semmi rendkívüli esemény az elmúlt hetekben, illetve tájékoztatta a megjelent családtagokat az aktuális biztonsági helyzetről. A bejelentkezést követően a vendégek megtekintették a Humánszolgáltató Iroda épületét, illetve az ott lévő szakemberek rögtönzött segítségnyújtást adtak a felmerült kérdésekre.

Ezt követően a videokonferencia-kapcsolatnak köszönhetően a családtagoknak lehetőségük volt beszélni kint szolgáló hozzátartozójukkal.

„A tervek szerint a szolgáltató iroda rendszeresen szervez majd ehhez hasonló találkozókat, ahol közösségépítő céllal összejöhetnek azok a katonacsaládok, akik hasonló helyzetben nélkülözni kényszerülnek családtagjukat. Az összejöveteleken megbeszélhetik a felmerülő nehézségeket, és személyesen tehetik fel kérdéseiket a parancsnokoknak, illetve az illetékes szakembernek." – tudtuk meg Minya Zsolt őrnagytól, a dandár humántisztjétől..