Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán – mandátum-hosszabbítások

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 31. 14:59

A kormány meghosszabbította a Magyar Honvédség Afganisztánban szolgálatot teljesítő kontingenseinek mandátumát. A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport, a Légi Kiképzést-támogató Csoport és a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport tovább dolgozik azon, hogy a közép-ázsiai ország mihamarabb saját lábára állhasson.

A kormány 1078/2011. (III. 30.) kormányhatározatában 2011. október 1-ig hosszabbította meg a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) mandátumát. A Pol-e Khomriba települt magyar kontingens 2006 óta járul hozzá Baghlan tartomány újjáépítési feladataihoz.

Az elmúlt időszakban a kormány a Magyar Honvédség új felajánlásainál a NATO prioritásnak megfelelően a kiképzést, mentorálást részesítette előnyben. Fő célunk az afgán hadsereg kiképzése és felkészítése, hogy az afgán kormány ezáltal képes legyen önerőből fenntartani a biztonságot az országban. A kormánydöntést követően az afgán légierő kiképzésében tevékenykedő Légi Kiképzést-támogató Csoport (Air Mentor Team) mandátuma 2012. május 1-ig került meghosszabbításra. Emellett a magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) mandátumát további 1 évvel, 2012. augusztus 31-ig hosszabbította meg a kabinet.

A nemzetközi közösséggel és az illetékes afgán hatóságokkal karöltve azon dolgozunk, hogy megérjenek a biztonsággal, a kormányzattal és a fejlődéssel kapcsolatos feltételek Baghlan tartományban, amelyek azután ott is lehetővé teszik az afgán hatóságok számára a biztonsági feladatok ellátását. 2011 első negyedévében 48 ország 131 ezer katonája szolgált az ISAF misszióban.

A döntésről a Magyar Köztársaság elnöke tájékoztatást kap, illetve az Országgyűlés részére beszámoló készül.

A kormány Afganisztánt érintő politikája változatlan.

(HM Sajtóiroda – sajtóközlemény)