Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Afganisztán nagyobb falat Vietnamnál”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 14. 6:35

Miután az amerikai védelmi minisztérium váratlanul leváltotta az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok főparancsnokát, a USA Today azt írta, hogy az afganisztáni viszály mostantól Barack Obama háborúja, mint ahogy Korea Harry Truman háborújává vált, amikor az elnök 1951-ben menesztette Douglas MacArthur tábornokot.

A még George Bush által kinevezett David McKiernan tábornokot az afganisztáni főparancsnoki poszton Stanley McChrystal altábornagy váltja, aki rugalmasabb szakértőnek számít elődjénél a felkelők elleni küzdelemben.

Az újság szerint a legkedvezőbb forgatókönyv az lesz, hogy McChrystal tábornoknak sikerül a szövetségesek oldalára állítani a tálibok egy részét, hasonlóan ahhoz, ahogy ez Irakban a szunnita felkelőkkel történt. Ideális esetben a lakosság biztonságban lesz, a civil áldozatok száma lecsökken és az afgán hatóságok fel tudnak lépni a lázadókkal szemben.

Az amerikai erők számára így megnyílik a távozás lehetősége ahelyett, hogy egy vietnami stílusú rémálomban találnák magukat.

A lap azonban figyelmeztet: a hegyvidékes, rendkívül elszegényedett ország még Vietnamnál is nagyobb kihívást jelent, és a legkedvezőbb forgatókönyvek csak ritkán szoktak megvalósulni. Akárhogy alakul is, a siker vagy a kudarc most már Barack Obama elnök nevéhez fog fűződni.

A The New York Times azt emelte ki, hogy az új afganisztáni főparancsnok, az árnyékból kilépő McChrystal tábornok öt éven át irányította az iraki titkos kommandók műveleteit. Szinte megszállottként gyűjtötte az ismereteket a terroristák működéséről és enciklopedikus tudásra tett szert.

Napi pár óra alvással beéri, naponta csak egyszer, este étkezik, hogy ne legyen lusta, s amikor New Yorkban dolgozott, munkahelyére futva érkezett és úgy is távozott, miközben audiokönyveket hallgatott iPodján. A híres West Point katonai akadémián 1976-ban végzett tábornok 33 éves karrierjének nagy része nem nyilvános, de az újság által idézett hírszerző tisztek okos és ügyes, egyben kemény, intelligens vezetőként jellemezték.