Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba érkezett a spanyol kormányfő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 7. 10:35

Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök szombaton. A kormányfő Carme Chacón védelmi és Trinidad Jiménez külügyminiszter, valamint José Julio Rodríguez tábornok, vezérkari főnök kíséretében felkereste az Afganisztánban szolgálatot teljesítő spanyol csapatokat. 

A spanyol kormányfő ezt követően Kabulba utazott tovább, hogy tárgyaljon Hamid Karzai afgán elnökkel, valamint David Petraeus tábornokkal, a NATO-erők parancsnokával.

Spanyolország több mint 1500 katonát állomásoztat a NATO-vezetésű nemzetközi biztonsági erőben (ISAF), és a küldetés 2002-es kezdete óta 92 katonáját veszítette el Afganisztánban.

„Az afganisztáni misszió kemény feladat, amelyhez időre van szükség" – mondta Zapatero a Türkmenisztánnal határos nyugat-afganisztáni Bádgesz tartományban lévő Kalaji-Navban található, spanyol irányítás alatt álló támaszponton. Hozzátette, hogy a külföldi erők nem akarnak Afganisztánban maradni, de elkötelezettek az iránt, hogy az afgánok gondoskodni tudjanak saját biztonságukról.

A küldetés kezdete óta összesen 18 ezer spanyol katona szolgált Afganisztánban. A spanyol vezetés alatt álló tartományi újjáépítési csoport az ország harmadik legszegényebb tartományában, Bádgeszben 14 ezer diák számára épített, illetve újított fel iskolákat, számos településen vezette be a vezetékes vízszolgáltatást, felépített egy repülőteret, illetve 150 kilométer hosszú országutat épített ki. A spanyolok részt vesznek az afgán katonák és rendőrök kiképzésében, az idei évre 2250 fő kiképzését vállalták.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a spanyol küldöttség mikor tér haza. Elméletileg a spanyol miniszterelnök vasárnap találkozik XVI. Benedek pápával, aki kétnapos látogatást tesz az ibériai országban.