Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba látogatott Orosz altábornagy

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 21. 12:38

Szakmai látogatáson vett részt Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese október 12-18. között Afganisztánban. Ennek célja: a honvédség vezetése pontos képet kapjon a magyar katonák jelenlegi helyzetéről, a kiképzésükről, az elhelyezési körülményeikről, a mindennapjaikról, a kontingensek feladatairól. Tájékoztatta továbbá a misszióban szolgáló állományt a létszám racionalizálásának jelenlegi helyzetéről.

A Honvéd Vezérkar főnökének helyettesét Mazar-e-Sharifban Szabó László dandártábornok, az ISAF Északi Régiójának törzsfőnöke – nemzeti rangidős – és Balassa István mérnök ezredes, az MH Nemzeti Támogató Elem-3 parancsnoka fogadta. Szabó László dandártábornok tájékoztatta a vezérkarfőnök-helyettest az afganisztáni hadszíntér jelenlegi helyzetéről, a folyamatban lévő hadműveletekről, a biztonsági helyzetről, a magyar kontingensek feladatairól. Orosz Zoltán altábornagy állománygyűlésen találkozott az itt szolgálatot teljesítő katonákkal és válaszolt a kérdéseikre.

Ezt követően az altábornagy ellátogatott Shindandba, a Légi Tanácsadó és Mentor Csoporthoz (Mi-17), majd Kabulba utazott, ahol találkozott a Logisztikai Mentor Csoport, a Légi Mentor Csoport (Mi-35), a Különleges Műveleti Csoport (Wardak) katonáival, illetve az egyéni beosztásban szolgáló magyar honvédekkel. Találkozott továbbá a magyar katonákat irányító más nemzetek parancsnokaival, illetve a mentorált afgán katonák vezetőivel is.

A Honvéd Vezérkar főnökének helyettesét Pol-e-Khomriban, az MH Tartományi Újjáépítési Csoportnál (MH PRT) dr. Ruszin Romulusz ezredes fogadta. Az MH PRT parancsnoka ismertette a kontingens feladatát, a betervezett projektek állását és az eddig elvégzett munkát. Tájékoztatást adott továbbá a tartományban kialakult biztonsági helyzetről. A nap további részében felkeresték Munshi Abdul Majeed Baghlan tartomány kormányzóját, s megtárgyalták a PRT projektjeit, valamint a további fejlesztések és a közös tevékenység fő irányait. Az esti állománygyűlésen Orosz Zoltán altábornagy találkozott a katonákkal, s a tájékoztatását követően a feltett kérdésekre válaszolt.

Másnap a Khilagayban állomásozó amerikai-magyar összetételű Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) tagjait és a támogatott afgán zászlóalj vezetőit kereste fel. A program további részeként ellátogatott a Mazar-e-Sharifi ROLE-3-as kórházba ahol magyar orvosok és nővérek teljesítenek szolgálatot. Hazautazás előtt a küldöttség lerótta kegyeletét a táborban található Hősök falánál és mécsest gyújtott az elesett magyar katonák emlékére.

 
 

 (Szöveg és fotó: MH NTE, MH PRT)