Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztáni szituációkat modelleztek

Szöveg: Búz Csaba főtörzsőrmester |  2011. október 20. 12:48

Az egészségügyi állomány, a toronylövészek és a csoportparancsnokok felkészítésével megkezdődött az afganisztáni misszióra készülő MH Tartományi Újjáépítési Csoport tizenkettedik váltásába jelentkezett katonák külszolgálat előtti kiképzésének újabb szakasza, az úgynevezett központi egyéni szakfelkészítés.

A felkészülés során a kijelölt egészségügyi katonák – ismereteik bővítése érdekében – Budapesten, az Állami Egészségügyi Központ – Honvédkórház sürgősségi és égési osztályán, illetve a traumatológián gyakorlati képzésen vettek részt. Ezt megelőzően pedig elsajátították a TCCC (Tactical Combat Casualty Care – taktikai harci sérült ellátás) legújabb protokoll szerinti elméleti és gyakorlati ismereteit is.

A kiképzési héten a Force Protection (biztosító erők) század toronylövészei – és az őket vészhelyzet esetén helyettesítő lövész beosztású katonák – a fegyverismeret-foglalkozásokon a következő heti éleslövészetre készültek fel. A feladat rendkívül fontos, hiszen figyelőként ők látják be legjobban a terepet a menetoszlop körül, így egy esetleges támadás vagy incidens során leghamarabb tudják az ellenséges tüzet viszonozni.

A csoportparancsnokok módszertani felkészítése elméleti oktatással kezdődött. Egészen az alapoktól indulva – egyebek mellett – megtanulták egy járőrcsoport felépítését, illetve a harchelyzetek és eljárások begyakorlása közben a tűzszerészekkel történő együttműködés lépéseit. A keresztképzés célja az volt, hogy a parancsnok megismerje a csoportjába tartozók feladatát, akiket így könnyebben tud majd irányítani.

A misszióra készülő katonák a különböző begyakorolt harchelyzetek (drillek) elsajátítása során azokat a szituációkat modellezték, amelyek Afganisztánban is előfordulhatnak. Gyakorolták például a táboron kívüli mozgás közben fellépő technikai meghibásodás, a rálövés, illetve az improvizált robbanóeszközzel történő támadás elleni teendőket.

A végrehajtást minden esetben az afganisztáni műveleti területet már megjárt katonák értékelése követte.

1595926248
 
1595926248