Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ágyúkészítők – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. szeptember 13. 14:38

2020-ig széles e világon mindössze négy darab létezett a 19. század végén megalkotott legendás tábori ágyúból, a 9 centiméter űrméretű, M 75/96 (75/90) Uchatiusból. Mára azonban – részben a korabeli tervrajzok alapján – elkészült egy ötödik példány is, amelyet a tervek szerint október 3-án, Táborfalván láthat először a nagyközönség.

202009_Magyar_Honvéd_borító

Az ágyú megalkotása során a legfőbb hangsúlyt a hitelességre helyezték, így aztán a munka vezetésével megbízott dr. Unicsovics György ezredesnek és lelkes csapatának alaposan fel volt adva a lecke.

– Szerbiában, Csehországban, Szlovéniában és Ausztriában mindösszesen négy Uchatius-ágyú maradt fenn, pedig egykor több ezret gyártottak ebből a fegyverből, sőt a különféle modifikációi még az első világháborúban is komoly szerepet kaptak – jegyzi meg Unicsovics ezredes, hozzátéve: már a kezdetektől arra törekedtek, hogy a másolat minden részletében tökéletesen egyezzen az eredetivel, egészen pontosan azzal a változattal, melynek modernizálását a gyártó 1878-ban kezdte el. Első lépésként tehát fel kellett kutatni a műszaki dokumentációkat, fotókat készítettek a fennmaradt Uchatiusokról, s csak ezután kezdhettek gondolkodni a kivitelezésen.

A fellelhető dokumentációkat Bécsből szerezte be Babák László nyugállományú ezredes, a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár parancsnoka.

– A rajzok arra sajnos nem voltak alkalmasak, hogy azok alapján a mai, korszerű, számítógép-vezérelt technológiát felhasználva gyárthassuk le az ágyút. Dacára annak, hogy a terveket a legkülönfélébb képjavítási eljárásokkal sikerült használhatóvá tennünk, világossá vált, hogy a kétkezi munkát semmiképp nem tudjuk megspórolni. Szakembert kellett tehát találnunk, méghozzá nagyon jót és minél hamarabb – idézi fel a kezdeti nehézségeket Unicsovics György.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 11-én megjelent számában!